Categorieën
Wonen in Brussel

Samen naar school

Woon/werk je in Brussel en ben je op zoek naar een Nederlandstalige basisschool? Wil je er zeker van zijn dat je kindje niet het enige Nederlandstalige is in zijn/haar klasje? Registreer je dan op www.samennaarschool.be. Dit is een nieuw initiatief van de VGC, de Vlaamse Gemeenschapscommissie die de belangen van Nederlandstaligen in Brussel behartigt en heeft als doel Nederlandstalige ouders samen te brengen zodat ze zich samen kunnen inschrijven in een schooltje naar keuze. Vanaf 3 maart tot en met 21 maart krijgen kinderen met thuistaal NL voorrang (45%) om zich in te schrijven in een school. Meer info over de inschrijvingsvoorwaarden op www.inschrijveninbrussel.be. Alle kinderen geboren in 2006 kunnen vanaf 3 maart worden ingeschreven.

Waarom deze website?

Nederlandstalige kinderen krijgen ook voor het schooljaar 2008-2009 voorrang bij de inschrijvingen: zij kunnen al inschrijven in maart 2008. Ondanks de voorrang, vinden veel Nederlandstalige ouders geen plaats in de school van hun eerste keuze. De meeste Nederlandstalige ouders willen hun kind in dezelfde scholen inschrijven, zo blijkt.

Ouders vrezen namelijk dat hun kind in andere scholen één van de weinige Nederlandstalige kinderen zal zijn. Die vrees is een belangrijke drempel voor veel ouders. Daardoor aarzelen zij bijvoorbeeld om hun kinderen in te schrijven bij een school in de buurt waar weinig of geen andere Nederlandstalige kinderen schoollopen.

Met de website samennaarschool.be wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie daar iets aan doen. Hier leert u andere Nederlandstalige ouders kennen die ook op zoek zijn naar een school. Tijdens de voorrangsperiode (maart 2008) kunt u dan samen met hen uw kinderen inschrijven. Zo weet u dat er ook andere Nederlandstalige kinderen op de school of in de klas van uw kind zijn.

U vindt op deze website ook scholen die samen met u andere ouders zoeken. U vindt deze lijst onder “Deze ouders zijn ook op zoek.” Deze webpagina is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Voor algemene informatie over inschrijven in het Brussels Nederlandstalig basisonderwijs kunt u terecht op inschrijveninbrussel.be.

(mama uit Vorst)

Share