Categorieën
Etterbeek Wonen in Brussel

De gemeente Etterbeek heeft te veel geld en/of inwoners

Leegstand in Etterbeek

Dit is tenminste de indruk die ik krijg nadat ik geen respons kreeg op een petitie die ik in mijn buurt (in Etterbeek dus, al zal dit ook wel in andere gemeenten zo zijn) liet rondgaan en indiende bij de burgemeester.

Ik startte deze petitie door de dagelijkse ergernis die ik ervaarde bij het aanschouwen van een groot leegstaand gebouw in een straat naast het plein waar ik woon.

Na een korte enquête bleek dat:

  • dit mooie gebouw (waar plaats is voor 7 tweekamerappartementen) reeds meer dan 15 jaar leeg staat
  • het gebouw in de verkrotting aan het belanden is.
  • de eigenaars 2 Parijzenaars zijn
  • talloze voorbijgangers die de petitie ondertekenden geïnteresseerd waren in het aankopen van het gebouw
  • de eigenaars niet wensen te verkopen
  • Maar vooral… dat de leegstandtaks niet betaald wordt


De vraag die ik me stelde is waarom de gemeente deze bestaande (!!!) leegstandtaks (van meer dan 20.000 euro per jaar) niet heft, want dit lijkt me voldoende om een eigenaar ervan te overtuigen om verbouwingswerken uit te voeren of om z’n gebouw te verkopen aan iemand die er wel zorg voor zal dragen.

Wel, nu blijkt dat er een tekortkoming is in het gemeentereglement en dat men vrijgesteld is van de leegstandtaks vanaf het moment dat men het renovatiewerk onderneemt. Wat hebben de eigenaars hierop gevonden? Gewoon elk jaar “de renovatiewerken” ondernemen. Sommige jaren werd er een boiler vervangen, sommige jaren een lavabo. Dit jaar, een paar weken terug, een raam. Telkens veel goedkoper dan de leegstandtaks en elk jaar opnieuw: vrijstelling van de betaling van de leegstandtaks.

Om dit gebrek in het gemeentereglement te verhelpen heb ik dus deze petitie opgestart en ingediend met in totaal ongeveer 140 handtekeningen. Deze werden zeer vlot verkregen bij de voorbijgangers die zich doorgaans ook al zeer lang ergerden aan de situatie. De petitie (eigenlijk twee petities want ik ben reeds de tweede persoon die dit probleem aankaart) werd ondertussen 4 maanden geleden ingediend bij de burgemeester en ik heb nog steeds niet de minste reactie ontvangen.

Vandaar de (hopelijk ironische) conclusie die ik trek in de titel van dit tekstje:

  • De gemeente Etterbeek heeft duidelijk genoeg centen (want het beter heffen van de leegstandtaks is blijkbaar toch niet zo’n belangrijke zaak)
  • De gemeente Etterbeek vindt het overbodig om nieuwe bewoners aan te trekken, want zeven prachtige appartmenten waar een gezin met 1 of 2 kinderen perfect in zouden kunnen wonen) staan in de volledige onverschilligheid van het gemeentebestuur te verkrotten.

Heeft iemand een voorstel van hoe men het gemeentebestuur toch zou kunnen aanzetten om hier iets aan te doen?
Bedankt om deze boterham helemaal tot hier gelezen te hebben J

Joske

Share