Categorieën
Elsene People & Lifestyle

Denken stadsmensen anders?

VUB ingangVanmorgen, 9:02. Ik kom toe aan de campus van de Vrije Universiteit Brussel, waar sinds enkele maanden een high-tech toegangssysteem met verzinkbare paaltjes operationeel is. Zeker in het begin liep het wel eens mis met auto’s die te snel de campus opreden, en onderweg een rijzend paaltje tegenkwamen, maar deze kinderziekten zijn nu grotendeels genezen. Hoewel…

Net toen ik aan kwam wandelen zag ik een kleine auto gezwind rechtsomkeer maken. Nog terwijl ik “iemand die niet (tijdig) geregistreerd raakte…” aan het bedenken was (ok, ’s ochtends denk ik trager), zag ik de zwarte bolide zich achterstevoren aanbieden aan de camera met nummerplaatherkenning. Terwijl de paal de grond inzinkt, heb ik nog net de tijd om te zien dat de voorste nummerplaat in erbarmelijke staat is en ook voor mijn menselijke oog moeilijk leesbaar. De auto sprint achteruit de campus op, maakt een sierlijke draai (waardoor ik vermoed dat dit niet de eerste keer is dat de bestuurder dit maneuver uitvoert), en verdwijnt dan binnen enkele seconden met de noorderzon. Ik staar verdwaasd de – perfect leesbare – officiële nummerplaat na.

Een creatieve oplossing van een stadsmens die geen tijd heeft (of het niet belangrijk genoeg vindt) om een nieuwe nummerplaat te laten maken, of…?

Share

Door nico

Nico. Bijna 30. Jonge vader. Blijven hangen in Brussel na studies. Ambtenaar. Gewoond in Etterbeek, Aalborg (DK), Oudergem, Etterbeek, München (DE), Schaarbeek en nu Sint-Joost-ten-Node. Levensgenieter (naar eigen gevoel), beetje workaholic (volgens anderen) - maar daaraan wordt gewerkt :-). Bierliefhebber, amateur-kok. Totaal a-muzikaal. Believer van het goede in de mens en/of maatschappij.
Check www.deblauwe.be als je meer wenst te weten...

9 reacties op “Denken stadsmensen anders?”

Nooit begrepen hoe ik in die databank ben terechtgekomen met mijn nummerplaat. Tijdens mijn eindwerk aan de VUB kwam ik voor de verandering eens met de wagen, en het paaltje ging naar beneden voor mij. Handig.

nico schreef:

Een creatieve oplossing van een stadsmens die geen tijd heeft (of het niet belangrijk genoeg vindt) om een nieuwe nummerplaat te laten maken, of…?

Als het op auto’s aankomt ben ik een totale analfabeet. Ik heb geen auto en zelfs geen rijbewijs. Toch een poging om het gedrag van onze auto-acrobaat te verklaren.

Ik veronderstel dat het flitsen van een auto bij een snelheidsovertreding meestal langs de voorkant gebeurt. Zo ja, dan heeft de eigenaar van de auto er bij een flitsbeurt alle belang bij om vooraan een onleesbare nummerplaat te hebben. Aangezien hij natuurlijk wel de VUB-parking op wil kunnen rijden, is een leesbare nummerplaat langs de achterkant dan wel noodzakelijk. En dat verklaart het acrobatische gedrag van de persoon in kwestie.

Si non è vero è ben trovato.

Je kan je nummerplaat laten registreren op de VUB zonder problemen. En dat systeem is niet maanden maar jaren al aan de praat. Het is even wennen geweest voor de tientallen auto’s die ze te laat opmerkten en er dwars door reden, maar ondertussen lijkt het nog ok te werken. Tenzij dan dat ze vanaf 21u permanent geblokkeerd staan en je al de bewaking moet bellen om binnen te raken, als je auto niet geregistreerd staat nogal omslachtig.

In België kan sinds enkele jaren langs voor én langs achter worden geflitst. Dat was de reden voor de heisa rond het ophalen van officiële nummerplaten voor vooraan enkel jaren geleden.
Zowel voor- als achternummerplaat dienen dus goed leesbaar te zijn.

Als je inderdaad moet wachten op de bewaking van de VUB om te openen, ben je misschien beter af met het manoeuvre.

Ik heb zo’n nummerplaat vooraan die bijna onleesbaar is. De witte deeltjes in de B, 6 en 9 zijn er afgevallen en mijn garagist heeft om God weet welke reden (snijgevaar, denk ik) een deel van de zes afgeknipt. ’t Ziet er niet echt mooi uit.

Waarom die nog niet vervangen is? ‘Geen tijd’ antwoorden is te gemakkelijk. Laat ons zeggen dat ik er geen goesting in heb. ’t Zou niet mogen, dus dit weekend maak ik er tijd van en ga ik even bij Mister Minit langs.

Capriolen zoals hierboven beschreven, doe ik niet 😉

Die paaltjes aan de vub werken zeer goed. Kom 2x per week met de wagen en heb er nog nooit problemen mee gehad. Wel is het zo dat als je door een opstopping niet door kan rijden het kan gebeuren dat het paaltje omhoogkomt als je er nog op staat. Enkel doorrijden als je zeker bent dus.

ah ja snelheidsflitsen gebeuren meestal achteraan vermits dit de officiele nummerplaat is. De voorste is in feite niet verplicht leesbaar te zijn.