Categorieën
Mobiliteit

De MIVB: goed op weg voor meer respect?

In een reactie op een ander bericht schreef Jemenfish over de MIVB:

Ik heb overigens wel gemerkt dat ze nieuwe boetes hebben ingevoerd vanaf 2008, metro’s laten halt houden of zelfs geluidsoverlast geloof ik. Een metro te lang laten halt houden is 250 euro boete. Chapeau.

Dat men tegen bepaald wangedrag optreedt vind ik inderdaad heel normaal. Dat het vanaf 1 maart ook verboden is om op metrostellen te eten en te drinken, vind ik eigenlijk een stap te ver.

Toen ik ongeveer twee weken geleden met een dürüm döner kebab in een metrostation rondliep, werd ik door een medewerker van de MIVB aangesproken. Heel vriendelijk en correct, daar niet van. Men overhandigde mij een kartonnen kraslotje met de tekst “Le respect, ça se GAGNE ! Respect, dat WIN je! Manger à bord d’un véhicule, ça peut vous coûter cher ! In een voertuig eten kan je duur te staan komen!” Als je de zilverlaag van het kraslotje had weggekrabt, verscheen er een bedrag van 250 euro.

Van 75 tot 250 euro, dat is het bedrag dat je dreigt te moeten betalen bij “inbreuken waarbij er een risico voor het publiek of voor de verstoring van de exploitatie bestaat.” Als voorbeelden worden genoemd: “de orde verstoren, reizigers hinderen of lastigvallen, de installaties bevuilen, weigeren zijn vervoerbewijs te tonen, voedsel tot zich nemen…”.

Gehaaste werknemers die ’s morgens op de metro hun boterhammetjes willen verorberen, hun appeltje willen schillen of hun busje soyamelk willen drinken lopen dus in de toekomst het risico diep in de portemonnee te moeten tasten voor deze “inbreuken”. In de zomer een ijsje eten of een flesje water drinken zal ook niet meer kunnen.

Zoals gezegd begrijp ik volkomen dat de MIVB wil optreden tegen vandalen en nitwits die de exploitatie van de metrolijnen hinderen en die weinig respect hebben voor hun medereizigers die daardoor vertraging oplopen of in een vieze metro moeten plaatsnemen. Dat is inderdaad allesbehalve aangenaam. Maar waarom moet men weer de normale reiziger straffen? Akkoord dat men diegenen straft die hun afval in de metrostellen achterlaten in plaats van het in de vuilnisbak te werpen, maar louter iets eten of drinken dient toch niet gesanctioneerd te worden.

Ik overweeg om, zo gauw de nieuwe regeling vanaf 1 maart van kracht is, bij wijze van burgerlijke ongehoorzaamheid de regel met betrekking tot het eten en drinken op de metro een paar keer doelbewust te overtreden.

Wat vinden de lezers van BrusselBlogt? Reacties zijn welkom.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.