Categorieën
Podium

Bibliotheek Muntplein kampt met zuurstofgebrek

De Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek op het Muntplein was vandaag (donderdag) uitzonderlijk al om 12.00 uur gesloten. Op donderdagen is de bibliotheek normaal open van 10.00 tot 20.00 uur.

De actie kwam er na een allang aanslepend en vaak door de directie aangekaart probleem met de verouderde airco-installatie van de bibliotheek. De afgelopen dagen hadden verschillende klanten geklaagd over de relatief hoge temperaturen en het tekort aan lucht. En dit terwijl het buiten niet eens extreem warm is. Ook enkele van de personeelsleden die aan de balies werken hadden zich al onwel gemeld. Het zuurstofgebrek in de bibliotheek leidt onder meer tot hoofdpijn en heeft concentratiestoornissen tot gevolg.

De firma die instaat voor het onderhoud van de airco-installatie heeft de situatie onderzocht. Naar verluidt zou de pomp van de installatie defect zijn, iets wat merkwaardig genoeg bij eerder periodiek onderhoud niet was opgemerkt. Er wordt naar een oplossing gezocht om het probleem te verhelpen.

Op de eerste verdieping van de bibliotheek kon slechts één raam worden geopend. Door enkele kleine ingrepen heeft de inrichtende overheid van de bibliotheek geprobeerd om de luchttoevoer daar te verbeteren. Of dit enig effect zal hebben valt te betwijfelen, maar alleszins werd hiermee een signaal gegeven dat men met de problematiek bezig is.

Het is nu afwachten of er ook structureel maatregelen worden genomen om het klimaat in de bibliotheek tot een aanvaardbaar peil terug te brengen. Dit zal uiteraard met de nodige investeringen gepaard moeten gaan. Bovendien is de inrichtende overheid van de bibliotheek sinds begin dit jaar niet meer de eigenaar van het gebouw en zijn er vergevorderde plannen om het gebouw in 2009 volledig te renoveren.

De Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek bleef de hele verdere dag gesloten voor het publiek. Het was wel mogelijk om tot 20.00 uur geleende materialen in te leveren en reservaties af te halen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de bibliotheek op vrijdag terug normaal open zijn.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.