Categorieën
Brussel-Stad Mobiliteit

Tunnel Brussel-Centraal beschadigt imago stad

Carla Dejonghe, Brussels parlementslid voor Open VLD, en Luk Van Biesen, federaal parlementslid voor Open VLD, willen dat er snel werk wordt gemaakt van een grondige renovatie van de verbindingsgang tussen het treinstation Brussel-Centraal en de metrohalte Centraal Station. De renovatie was oorspronkelijk in 2006 gepland, maar is uitgesteld tot 2010.

De tunnel ligt er al jaren verwaarloosd en onveilig bij. Er zijn problemen met graffiti, geurhinder, de rioleringen en de verlichting. De toestand is echt gevaarlijk, want bepaalde elektriciteitskasten zijn niet meer afgeschermd en sommige lampen hangen los. Er werden ook ratten gesignaleerd.

De verbindingsgang van 130 meter lang is eigendom van de NMBS en krijgt dagelijks ongeveer 140.000 voetgangers te verwerken. Volgens Carla Dejonghe beschadigt de toestand van de tunnel het imago van onze hoofdstad door de negatieve eerste indruk die de pendelaars en toeristen op die manier van Brussel krijgen.

Alhoewel het Belirisfonds – het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en het Brussels Gewest – 1,4 miljoen euro uittrok voor de renovatie van de tunnel, liep de uitvoering van de werkzaamheden vertraging op omdat er geen geschikte aannemer werd gevonden. Daardoor moet de procedure worden overgedaan en dat kost tijd. En intussen zou de kostprijs voor de renovatie met 100.000 euro zijn gestegen.

Carla Dejonghe en Luk Van Biesen hebben hun standpunten verzameld op www.openmetro.be. Om duidelijk te maken hoe verwaarloosd de tunnel erbij ligt, maakten ze ook een filmpje dat via YouTube kan worden bekeken.

Bronnen: Brusselnieuws en De Standaard Online.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.