Categorieën
Mobiliteit

Brussels South Airport: hoe er geraken

Buitenlanders begrijpen het niet altijd, maar ‘Brussels South Airport‘ ligt eigenlijk helemaal niet vlakbij Brussel. De plaatselijke taxi-chauffeurs hebben er waarschijnlijk al gouden zaken door gedaan (“just take me downtown, please“). Om even duidelijk te stellen: ‘Brussels South’ is eigenlijk Charleroi en ligt een dikke 70km van de ‘echte’ Brussels International Airport.

Mijn laatste ervaring daar was als volgt:

 • zaterdag morgen om 6u30 naar Charleroi: geen verkeer, een kleine 45 minuten vanuit Brussel.
 • parking vinden: iets minder evident, maar schappelijk.
 • inchecken zonder extra bagage: volledig electronisch, zeer vlot
 • terugkomen op dinsdag morgen 8u:
  • verrassing 1: 50 euro parkeertarief,
  • verrassing 2: verkeer Charleroi-Brussel = hel (2 uur reistijd, denk ik).

Ik vertrek straks weer, dus check ik even de andere opties:

 1. TREIN
  De BSA site noemt dat het ticket “C61 – luchthaven van Charleroi”, maar op de site van de NMBS bestaat dat natuurlijk niet. Mijn gok is: de trein gaat naar ‘Charleroi Sud’ en dan met de bus naar de luchthaven. De eerste trein vanuit Brussel-Zuid is om 5:28, de rit duurt 50 minuten en kost 16,40 euro. Er is er minstens één per uur. De bus naar de luchthaven kost nog eens 2,5 euro en voegt een extra 15 minuten toe.
  Grote voordeel: de trein staat niet in de ochtendspits.
 2. BUS
  Er rijdt tevens een bus vanaf het station van Brussel-Zuid naar Charleroi. De eerste vertrekt om 4u30 ’s morgens en een heen-en-weertje kost 22 euro. Je hoeft zelf niet te rijden, je betaalt geen parking maar wanneer je uiteindelijk in Brussel geraakt met die files: geen mens die het weet.
 3. TAXI
  Wat betaalt zo een verstrooide zakenman dan die gewoon in een taxi stapt om naar Brussel te gaan? De site van Rapid-Tax spreekt van 90 euro (ter info: naar Oostende = 250 euro). Sympa-Tax doet het voor 85 euro. Een eerder dure affaire, dus.
 4. PARKING
  Zoals ik daarnet al zei, die is niet bepaald gratis. De prijzen staan op de site en het is grofweg 15 euro per dag: 53€/3dagen, 102€/7 dagen. Je hebt de luxe van enkel met jezelf rekening te moeten houden, en je kan een klein voorraadje tijdschriften klaar leggen voor op de terugweg.

Voor mij wordt het deze keer de trein, denk ik.

Iemand nog andere tips?

Share