Categorieën
Brussel in Beeld

Brussel in Beeld – Week 6 (2009)

In de selectie van deze week staan enkele bekende en minder bekende Brusselse gebouwen centraal. Ik ben in een heemkundige bui, zullen we maar zeggen.

a hard day's night

Foto hierboven: a hard day’s night van (R)oger. De Ravensteingalerij werd gebouwd tussen 1954 en 1958 in de zogenaamde Internationale Stijl. In het midden van de rotonde bevindt zich een waterbekken met een bronzen fontein. Op deze plaats stond oorspronkelijk een gotische waterput (Groote Pollepel) uit de vijftiende eeuw die is overgebracht naar het Egmontpark.

Brussel - Japanse toren

Foto hierboven: Brussel – Japanse toren van Koinsky.

Brussel - Chinees Paviljoen

Foto hierboven: Brussel – Chinees Paviljoen van Koinsky. De Japanse Toren en het Chinees Paviljoen in Laken werden gebouwd op initiatief van koning Leopold II. Gefascineerd door wat de koning tijdens de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs te zien kreeg, gaf hij opdracht aan de Parijse architect Alexandre Marcel om gelijkaardige exotische gebouwen in Brussel op te trekken. Het is bij mijn weten de eerste keer dat foto’s van beide gebouwen in Brussel in Beeld figureren.

Une petite caresse

Foto hierboven: Une petite caresse van Legasse Photo. De kathedraal Sint-Michiel en Goedele (men spreekt soms ook van Sint-Michiel en Sint-Goedele) als achtergrond voor een pril lentetafereel. De bouw van de kathedraal begon in het begin van de dertiende eeuw (gotiek) en duurde bijna 300 jaar. Ze werd pas tijdens de periode van Karel V (1500-1558) voltooid. De gotische kathedraal werd gebouwd op de overblijfselen van een romaanse kerk uit de elfde eeuw.

vanity

Foto hierboven: vanity van ie-fotografie. Welke van de vele glazen gebouwen in Brussel dit nu precies zijn, is moeilijk te zeggen. Misschien gaat het om twee van de Europese instellingen tussen het Leopoldpark en het Luxemburgplein. Vanaf het einde van de negentiende eeuw werd het makkelijker om glas in grote formaten te produceren. In 1914 beschrijft de Duitse schrijver Paul Scheerbart in zijn boek Glasarchitektur uitgebreid welke mogelijkheden glas biedt voor de vormgeving van een nieuwe architectuur.

Maison Du Motel - 0444

Foto hierboven: Maison Du Motel – 0444 van michel clair. De Marollen zijn niet meer wat ze geweest zijn, maar dit beeld schijnt zich daar weinig van aan te trekken. Het lijkt te dateren uit de beginperiode van de fotografie, toen honderden Marolliens uit hun huizen werden gezet voor de bouw van het Justitiepaleis door skieven architect Joseph Poelaert.

Bekijk ook de foto’s van vorige week of de hele reeks Brussel in Beeld.

Wil je jouw foto’s ook wel eens in de reeks Brussel in Beeld op BrusselBlogt? Maak een account op Flickr, word lid van de BrusselBlogt groep en voeg je foto’s toe aan de pool. We maken per week een persoonlijke selectie.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.