Categorieën
Faits divers

Boon wint (geen literatuur)prijs

De Franse filmmaker Dany Boon krijgt woensdag een medaille van de stad Brussel, omdat hij zich heeft ingezet voor de promotie van de cultuur van Noord-Frankrijk en België.
Dany Boon regisseerde “Bienvenue chez les Ch’tis”, vorig jaar de populairste film in Frankrijk en Wallonië.
“De film heeft het imago van België vooruit geholpen”, verklaart Nicolas Dassonville, de woordvoerder van burgemeester Freddy Thielemans.
“Daarom staat de burgemeester erop om Dany Boon de onderscheiding toe te kennen”, klinkt het.

Een verrassend besluit van Thielemans!
Wie de film heeft gezien, kan niet anders dan dit beamen.
Een leuke film, daar niet van.
Maar niet vernieuwend of wereldschokkend.
Geen tranentrekker en geen dijenkletser.
Een beetje van alles zonder dat je precies weet wat de ingrediënten zijn, zoals de Noord-Franse specialiteit “potjevleisch” (of “potjesvleesch”).
Of zoals onze Brusselse kipkap.

Maar hoe het bij wijlen echt wel grappige verhaal van een Zuid-Franse directeur van een postkantoor die voor straf wordt overgeplaatst naar het verre Noord-Frankrijk, en waarin alle clichés over de domme Noord-Fransen worden bevestigd om te worden ontkracht, en zo de clichés over “de rest van Frankrijk” worden bevestigd (!), het imago van België – in Frankrijk wel te verstaan – kan hebben verbeterd, daar kan ik met mijn domme Hollandse kaaskop niet bij.

Hebben de films van Urbanus het imago van België in Nederland verbeterd?
Hebben de Flodderfilms het imago van Nederland in België opgevijzeld?

Of wil deze prijs eigenlijk zeggen dat Noord-Frankrijk en België “wreed op elkaar trekken” (pinten, frieten en stoofvlees overgoten met een saus van “rare uitdrukkingen”) en dat als de Fransen met die folklore kunnen lachen, ze ergens in hun hart ook iets meer plaats maken voor nog-verder-weggistan België en zijn hoofdstad, Brussel?

De germanist-populist Thielemans heeft wat mij betreft met deze prijs zeker niet het imago van de stad Brussel en haar politici vooruit geholpen.

Share