Categorieën
Etterbeek Foto Pellicule & papier Podium

Van paleis tot verfwinkel

DSC00281.JPG

In de veldstraat nr. 12 te Etterbeek is een verf- en gereedschapswinkel waar je zeker eens binnen moet gaan. Achterin vind je verscheidene majestueuze trappen die gebruikt worden om waren uit te stallen. Ze leiden naar tussenverdiepingen waar nog meer produkten te koop worden aangeboden. Vanop één van de tussenverdiepingen kan je tussen de kruiwagens door een gigantische ongebruikte zaal ontwaren. Uiteindelijk loopt alles dood en kan je nergens verder.
Nadere studie leert dat we ons in een voormalig cinema complex bevinden: “Le Léopold Palace”. Volgens de site Irismonument werd het pand ontworpen door architect Jean Finné. Cinematreasures beweert daarentegen dat de plannen van de hand zijn van Robert Allard. Ook over de openingsdatum zijn ze het niet eens. Irismonument houdt het op 1924, Cinematreasures op 1921.

De naam Leopold Palace is nog steeds te zien op de gevel, al vallen de uithangborden voor Levis en Sigma nu meer op. Je kan ook de uitlopers zien van vier traveeën.

De zaal boven moet waarschijnlijk de filmzaal zelf zijn geweest. De enige overigens in het complex. Ze telde 662 zitjes.

Het grootste gedeelte van de Nobel winkel bevindt zich, mijns inziens, in de voormalige inkomhal.

Sinds 1974 wordt het gebouw niet meer als cinema complex gebruikt, maar enkele oudere bloggers herinneren zich de glorietijd nog. Er werden enkel familiefilms gedraaid. Daar waar in de Alberthal, even verderop, veelal KNT films werden vertoond.

Share