Categorieën
Brussel in Beeld

Brussel in Beeld – Week 18 (2009)

De keuze van deze week is gedeeltelijk bepaald door de oproep van Leen om meer mensen te fotograferen. Wikipedia definieert het woord als “een plaats waar mensen wonen” en wie zal dat tegenspreken. Brussel is een stad van mensen. En wie de stad in beeld brengt kan dus niet om die mensen heen. Nogal wat foto’s in de selectie verwijzen naar speciale “internationale” dagen of evenementen. Want waar mensen wonen, komen mensen samen.

International laughter day

Foto hierboven: International laughter day van Legasse Photo. Zondag 3 mei werd op het Muntplein de Internationale Lachdag gevierd. Het evenement ontstond in 1998 op initiatief van de Indiase dokter Madan Kataria, die lachen als een vorm van therapie beschouwt. Zijn motto is: “We lachen niet omdat we gelukkig zijn, we zijn gelukkig omdat we lachen”. België telt zo’n dertig lachclubs die sessies organiseren bij verenigingen en bedrijven.

Traditions

Foto hierboven: Traditions van pierre_bl. Zaterdag 2 mei vond op de Grote Markt de Scarecrow Competition plaats, een wedstrijd voor vogelverschrikkers. Tegenwoordig worden vaak geluiden of reflecterende slierten aluminium gebruikt om de vogels af te schrikken en uit de fruitbomen te houden, maar oorspronkelijk werden vooral poppen met gespreide armen gebruikt.

International Dance Day Brussels

Foto hierboven: International Dance Day Brussels van Koen Cobbaert.

Chasing dice

Foto hierboven: Chasing dice van Koen Cobbaert. De Internationale Dag van de Dans wordt elk jaar gevierd op 29 april. Dit jaar vond het evenement voor het eerst in Brussel plaats. Er werd geïmproviseerd op het Anneessensplein, achter de beurs en voor de Madeleinekerk. ’s Avonds vond er voor de Muntschouwburg een jamsessie met meer dan zestig dansers plaats.

1 mei 2009

Foto hierboven: 1 mei 2009 van naftalina007. Op 1 mei vieren we de Dag van de Arbeid en herdenken we de invoering van de achturendag. Tijdens het oprichtingscongres van de Tweede Internationale in Parijs werd in 1889 tot de jaarlijkse viering besloten. Op deze foto zien we enkele feestvierders opkomen voor de kwaliteit van het onderwijs en de rechten van hun kinderen. Jammer dat de opvallende copyright-vermelding het beeld wat ontsiert. Er zijn discretere manieren om dat op te lossen.

27.04.2009

Foto hierboven: 27.04.2009 – bij jef & zoon van bart_azare. Geen mensen op deze foto, zul je misschien denken, maar niets is minder waar. In de buurt van het Rogierplein, op het einde van de Nieuwstraat, vind je het escargotkraampje van Jef & zoon. Met op de achtergrond het Sheratonhotel kan het contrast niet groter zijn. De eenentwintigste eeuw en de twintigste eeuw ontmoeten elkaar, raken elkaar bijna aan.

Bekijk ook de foto’s van vorige week of de hele reeks Brussel in Beeld.

Wil je jouw foto’s ook wel eens in de reeks Brussel in Beeld op BrusselBlogt? Maak een account op Flickr, word lid van de BrusselBlogt groep en voeg je foto’s toe aan de pool. We maken per week een persoonlijke selectie.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.