Categorieën
Podium Resto, Café & Uitgaan

Een gonzende zomer in Brussel, anno 2009

Deze week startte boterhammen in het park, met aansluitend ook een vleugje feeërieën, in Brussel. Zoals iemand op deze blog ook al aanhaalde, een leuk gegeven, met een volwassen, nuchter en bedaard publiek.

Dat is voor deze zomer een verademing. Na het Brussels Summer Festival (waarbij de artiesten uit Brussel op een hand vielen te tellen, zoals gewoonlijk), dat onwaarschijnlijk genoeg voor een periode van bijna tien dagen het alleenrecht kon verkrijgen over bepaalde openbare plaatsen en hiervoor een toegangsprijs kon vragen van 15 euro (Warandepark/Paleizenplein), kunnen we met argusogen ook eens de andere evenementen bekijken.

Na het jarenlange debacle van ‘le gazon’  in het warandepark, stampten enkele moedwillige Brusseleirs het initiatief Piknik Elektronik uit de grond, dat elk weekend sinds jaren doorgaat in een ander park. Dat stad Brussel het initiatief een warm hart toedraagt, onder andere door nooit enige problemen te ondergaan én meerdere attracties voor kinderen te voorzien, kon men afleiden dat ze al twee keer een plaats kregen op het Irisfestival. Het trok niet honderden, maar duizenden aanwezigen, die wel eens een rustig middagje wouden doorbrengen op relaxte wijze.

Dat duizenden van die aanwezigen dorst lijden, lijkt duidelijk. Dat ondanks een gratis inkom er een stevig potje geld kan worden verdiend op de drank bij zo een evenement, lijkt ontegensprekelijk. En dit brengt natuurlijk velen op ideeën.

Het leek dan ook maar een kwestie van tijd tot wanneer er andere initiatieven werden uit de grond gestampt. Met de aperos urbains is het motief al duidelijk drank eerst, amusement volgt automatisch – nu goed, het publiek lijkt zich alleszins te vermaken op menselijke manier.

Met teatime (neen, een Nederlandstalige versie ontbreekt vanzelfsprekend) dat elk weekend mocht doorgaan vanaf dit jaar, gaan we dan weer de andere kant uit. Meer dan de helft van het opgekomen volkje had zijn eigen drank mee en gooide dit na gebruik ook met plezier overal in de omstreken van het park weg. De geluidsinstallatie was slechter dan wat ik in mijn slaapkamer heb staan, maar dat kon niet deren, want de hele organisatie is al vroeg in de namiddag dronken. Wanneer het evenement wordt verzocht te stoppen om 23u, wordt de stekker even uitgetrokken, en hierna weer ingestoken. Soms tot 01u30.

Binnenkort is het ook weer nuit blanche in Brussel. Ook hier kunnen we ons aan wat verwachten in sommige parken dit jaar, en dat tot na middernacht.

Mijn vraag: Waar is stad Brussel de laatste tijd in Godsnaam mee bezig met betrekking tot zijn parken? Is er uberhaupt nog een park waar er dezer zomerdagen nog eens rustig in kan gezeten worden? Of dienen die openbare plaatsen koste van het koste ‘uitbesteed’ te worden? De oplettende persoon zal merken dat de apero urbains deze Vrijdag tegelijk doorgaan als de feeërieën. Trop is dan toch een beetje te veel, niet? Andere steden hebben ook wel een Marktrock, Maanrock enzoverder, maar toch niet overal gedurende maanden…

Share