Categorieën
Etterbeek Resto, Café & Uitgaan

München aan de Zenne

Op place Jourdan staat dezer dagen een grote witte tent. In de tent spelen zich on-Brusselse taferelen af. Blonde diensters in dirndljurken sjouwen met enorme glazen bier. Een vijfkoppige blaaskapel, getooid in Lederhosen en met een Tirools hoedje op, speelt vrolijke deuntjes. Aan alle tafels zitten feestvierders die uitgelaten toasten en zich te goed doen aan witte worsten met zoete mosterd, gezouten krakelingen, aardappelsla, varkenspootjes en leverkaas. Aan het plafond hangen kransen met blauwwitte linten en affiches van Augustiner-bier. Welkom in het land van bier en worst!

De Beierse Vertegenwoordiging organiseert om de twee jaar een bierfeest in Brussel. Uiteraard is het geënt op het Oktoberfest in München, dat elk jaar 6 miljoen mensen aan de Isar lokt. Het echte feest liep van 19 september tot 4 oktober, maar het kleine broertje in Brussel heeft later plaats. Toen ik er vanavond ging schuilen voor de regen, was de tent barstensvol. Ik hoorde opvallend veel Engels, maar ook Duits, Frans en Nederlands. Voor Europese ambtenaren en diplomatiek personeel bleken tafels gereserveerd te zijn. Zou de vrijdagse drukte op place Lux zich voor de gelegenheid verplaatst hebben naar de Beierse biertent? In ieder geval vloeide het bier (8,30 euro voor 1 liter) rijkelijk. En het geroezemoes was zo luid dat de Blaskapelle Dürnbach er nauwelijks bovenuit kwam.

De Münchense oktoberfeesttent is alleen nog zaterdag en zondag open, van 11 u (!) tot 23 u.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.