Categorieën
Duurzaamheid People & Lifestyle Wonen in Brussel

Transitiestad Brussel

Ben je ook bezorgd over klimaatverandering of piekolie? Overal ter wereld praten mensen niet alleen over verandering. Ze werken gewoon zelf aan een nieuwe en leefbare toekomst in transitiesteden en -dorpen. Goed nieuws voor mij die daar eerder om vroeg: er is nu ook transitie-initiatief in Brussel waar jij – net als ik – aan mee kan doen! Op 21 november (Brussels Gewest) en 9 december (Vijfhoek) zijn de eerste bijeenkomsten gepland.

Transitie Brussel

Piekolie?
Dat er iets aan de hand is met de olievoorraden is de meeste mensen wel duidelijk. Maar wat er precies aan de hand is, is voor velen onduidelijk. “Wanneer is de olie op?” wordt vaak gevraagd. En eigenlijk is het de verkeerde vraag. Olie zal niet gauw opraken, het probleem is meer dat de snelheid van de stroom olie die we elke dag oppompen zal gaan verminderen.
Dat fenomeen wordt in de olie- industrie ‘peakoil’ of in het Nederlands “piekolie” genoemd. De productie bereikt een maximum een daalt daarna. De twee grote vragen zijn dus: Wanneer is de olieproductie gepiekt? en Wanneer kan de vraag het aanbod niet meer bijhouden? De schattingen lopen uiteen van de zomer van 2008 tot ergens in 2020. Het precieze tijdstip zal pas achteraf vast te stellen zijn.

Hoe werkt een Transitie-initiatief?
Het begint allemaal wanneer een kleine groep mensen samenkomt rond een gemeenschappelijke zorg: wat kunnen we zelf doen aan problemen als piekolie en klimaatverandering. Dat groepje vormt een stuurgroep die het model van de transition towns toepast om een de inwoners van een stad te overtuigen mee in te stappen in het transitie-initiatief. Er worden bewustmakingactiviteiten georganiseerd rond piekolie, klimaatverandering en de noodzaak om zelf dingen te gaan doen om lokale veerkracht op te bouwen en uitstoot te verminderen. Er worden groepen gevormd die werken rond belangrijke aspecten van het leven: voeding, energie, mobiliteit, gezondheid, innerlijk welzijn, economie… Via het transitienstad platform wordt verbonden wat her en der bezig is.

En dat gaat nu ook in Brussel gebeuren.

Op 21 november is er een introductiedagnamiddag gepland voor heel het Brussels Gewest, waar mensen van verschillende wijken bij elkaar gebracht worden.
=> Zaterdag 21 november, 13u30, Cafetaria van l’école d’architecture de la Cambre, Flageyplein 19, 1050 Elsene.

Omdat ik zelf in Brussel stad woon, organiseer ik met enkele andere enthousiastelingen ook een infosessie over Transition Towns speciaal voor het stadscentrum. Op het programma: introductie, film en brainstorm: wat gaan we doen in de vijfhoek?
=> Woensdag 9 december, 19u in De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel.

Iedereen welkom!

Meer info: entransition.be (Brussel) en www.transitie.be (Vlaanderen). Of op Facebook.

Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.