Categorieën
Brussel Actua Podium Wonen in Brussel

Tijd voor lijstjes!

Kerstmis en Nieuwjaar staan voor de deur. Het is de periode om terug te blikken op het voorbije jaar. Wat waren de hoogtepunten en dieptepunten? Wie waren de man en de vrouw van het jaar? Welke ontwikkelingen vielen op? Welke boeken en cd’s staken er boven uit? Kortom, tijd voor lijstjes!

 Geert Buelens noemt eindejaarslijstjes in ‘De Standaard’ “een uitermate geschikte manier om enige orde aan te brengen in de teveelheid-der-dingen en om het gesprek aan de gang te houden over wat ons allemaal bezighoudt”. Wat onthouden de lezers van deze blog van Brussel anno 2009?

 Alvast een eerste aanzet van ondergetekende:

 Ontwikkeling van het jaar Islamkritiek is een modeverschijnsel geworden, ook bij linkse intellectuelen. Sommige commentaren zijn zeker terecht, maar het gevaar ervan is dat mensen die hier al lang wonen, gereduceerd worden tot de godsdienst die ze – actief of passief – aanhangen en dat ze zich gedragen naar het beeld dat van hen gecreëerd wordt.

 Hoogtepunt van het jaar Een goed gevulde zomer in het bruisende Brussel. Heel veel terrasjes, picknicken en lopen in het park, Brussel Bad en een boottochtje op het kanaal, festivals als Couleur Café, Plazey en Boterhammen in het park.

 Dieptepunt van het jaar Het imago van Brussel in Vlaanderen kreeg opnieuw klappen door de rellen in Molenbeek en Anderlecht en door de onverkwikkelijke waterzuiveringssaga.

 Brusselse politicus van het jaar Pascal Smet (sp.a) vloog na een goede verkiezingsuitslag uit de Brusselse regering door de gelegenheidstandem Vanhengel- De Lille, maar wist wel een zware ministerportefeuille te veroveren in de Vlaamse regering: Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel. Deed in september 2009 zijn coming-out als homo in ‘Humo’. Moet in 2010 tonen wat hij in zijn mars heeft. De verwachtingen zijn hooggespannen.

 Beste concert  Marianne Faithfull trad op 13 november op in de AB. Ik heb haar in juli gezien op Gent Jazz en was onder de indruk: een stem als een klok, fantastische uitstraling, uitmuntende muzikanten en een geweldig repertoire. Ook erg genoten van Amadou en Mariam (AB), de combinatie ‘Always On My Mind’ en ‘Lukt het met hem’ van Frank Vander linden (Boterhammen) en Oi Va Voi (Couleur Café).

 Beste theatervoorstelling ‘Brandhout. Een irritatie’ (Kaaitheater), een theatermonoloog naar het werk van Thomas Bernhard door Damiaan De Schrijver van tg Stan. Heerlijk gekanker op de theaterwereld. Achter de razernij van de misantroop gaat een gekwetste ziel schuil, die op zoek gaat naar schoonheid in de wereld van de kunst. Ook  de moeite: de dansvoorstelling ‘NieuwZwart’ van Ultima Vez (KVS).

 Beste restaurant Bar Bik tegenover de KVS blijft onweerstaanbaar. Een bijzonder verfijnde keuken tegen een betaalbare prijs, heel ongedwongen atmosfeer, vriendelijke bediening, moderne inrichting. Wat was die hertensteak met knolselderpuree, witloof en besjes weer lekker! Ook goed gegeten in Au Lotus Thai, Anata, Dolma, El Txoco en Le Saint Germain.

 En zoals Vondel al dichtte in 1620 : u nu!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.