Categorieën
Brussel-Stad Duurzaamheid

Pottuintjes voor oliearme groenten

De transitiegroep van stad Brussel waagt zich als eerste activiteit aan het zelf kweken van eetbare planten (groenten, fruit, kruiden) in bakken & potten in onze huizen, op balkons, koertjes of terrassen. Je kan onze voortgang volgen op de wiki entransition.be. Het idee is zo minder afhankelijk te worden van olie, die onder meer nodig is voor kweek en transport van groenten.

Eind april hielden we een zaaisessie, ondertussen kunnen we de eerste groenten oogsten!

We kochten biozaadjes en potgrond geschikt voor biolandbouw bij Nos Pilifs en mengden de aarde met wormcompost. Potten moesten we niet kopen, die hadden we nog genoeg staan.

Ik heb een klein balkon, dus veel kan ik niet zetten. Bovendien wil ik eerst wat experimenteren alvorens de pottentuin uit te breiden.

Ik zaaide: tomaat, kerstomaat, radijs, raketsla, eikenbladsla, struikslabonen, basilicum en aubergine.

Hieronder zie je van links naar rechts: radijs, tomaat, kerstomaat, struikslabonen, raketsla en eikenbladsla.

Nog niet alles komt uit – geen idee waar de aubergines en de basilicum blijven. Is het te koud? Te weinig water? Iemand een idee?

Sommige plantjes zal ik binnenkort moeten verplanten naar een grotere. Maar ik weet niet precies hoe groot ze moeten worden. Geef gerust jullie advies.

De eerste oogst: radijsjes. Radijzen zijn het makkelijkst, snel en lekker! Benieuwd wat als volgende aan de beurt is.

Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.