Categorieën
Brussel-Stad Pellicule & papier Podium

Het atelier

Overgenomen van Beauregards Blog

Indrukwekkend, da’s het minste wat je kan zeggen van hetgeen het Belgisch Stripcentrum aan origineel materiaal bijeengesprokkeld heeft voor de reconstructie van Het atelier van Franquin, Jijé, Morris en Will. Een mini-universum binnen het brede gamma dat het BCB normaal aanbiedt, dompelt je onder in de stroom die tot stand kwam na de samenvloeiing van vertakte creatieve riviertjes.

Mentor Jijé nam drie genieën onder zijn hoede waar later artistieke generaties naar zouden opkijken. Wasterlain, Walthéry, Peyo, Conrad, Yann, Gos, Tillieux en vele anderen zijn geestelijke kinderen van voornoemde bende. En al is het Morris die zich afzondert als een poor lonesome artist, de drie anderen blijven met elkaar verweven en stuwen mekander voort (vooral het duo Franquin-Will) totdat Jijé zelf nieuwe horizonten verkent en andere leerlingen opleidt.

De impact van Franquin (Robbedoes, Guust) kent iedereen. Het wereldsucces van Morris (Lucky Luke) kan de goegemeente algemeen plaatsen. De schaduwrijke passen van Will blijven voor velen matig obscuur (Baard en Kale, Isabel). Maar wie is toch die veelbesproken Jijé waar vaak naar verwezen wordt? Deze tentoonstelling brengt terecht hulde aan het scheppend genie (Jan Kordaat, Don Bosco, Robbedoes, Blondie en Blinkie, Jerry Spring) en vaandeldrager (met in zijn kielzog oa Jean Blueberry Giraud), het rijkgevulde archief maakt het illustratief waar.

De vele aanwezige coryfeeën bewonderden de vernuftige scenografie. Hier en daar hoorde je een passant een spitante anekdote vertellen. Vooral de overdreven gierigheid van Morris moest het ontgelden. “Hoe hij ooit een originele plaat duur aan een fan verkocht maar ze wel eerst een keer overtrok om niet het echte origineel kwijt te spelen! Of hoe hij op restaurant zijn boterhammekes meenam om toch geen menu te moeten bestellen! En wat dacht je van de zakelijke uitnodiging om met zijn uitgeversbaas van Dargaud naar de frituur te trekken!” Urban striplegenden of waarheid?

Stel alvast niet uit tot morgen wat je vandaag kan doen. Want deze expo moet je gezien hebben.
Het atelier van Franquin, Jijé, Morris en Will.
15/06/2010 > 30/01/2011
Belgisch Stripcentrum
Zandstraat 20, 1000 Brussel

Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.