Categorieën
Brussel Actua Shopping

Donderdag, winkeldag?

Leuven lanceerde Leuven Laat al in 2008, maar op 3 juni 2010 volgde Brussel. In de wijken Dansaert, Grote Markt, Sint-Jacob en de Vismet kun je, net als in Leuven, elke donderdagavond winkelen tot 20 u. Als je na het werk een uurtje of twee inkopen wilt doen, word je niet meer geconfronteerd met nors kijkende veiligheidsagenten die je de toegang beletten, soms tien minuten voor sluitingstijd. Of onvriendelijk winkelpersoneel dat je de deur wijst. Een eerste stap naar klantvriendelijkere openingsuren en een grootstedelijke invulling van shoppen?

 Het initiatief kreeg de – communautair neutrale – naam Afterwork Shopping. Brussels schepen van Handel Jean De Hartog situeert het project in een interview met UNIZO. Brussel wil niet achterblijven tegenover Europese steden als Londen, Amsterdam en Parijs en past zich aan de levenswijze van de klanten aan, in het bijzonder de pendelaars, congresgangers, werkende mensen en toeristen. Avondwinkelen ziet hij ook als een instrument om de stadskern te versterken en om de economische crisis voor de handelaars een klein beetje te verzachten. 60 tot 65% van de handelaars doet naar verluidt al mee.

 Er blijft echter nog een lange weg te gaan om avondwinkelen in Brussel ingang te doen vinden. Het aanbod is met één avond in de week heel beperkt in vergelijking met vele wereldsteden.  Bovendien houdt in Brussel-centrum  de drukste winkelstraat met de meeste ketens, de Nieuwstraat, de boot af. En het mag niet verbazen dat er geen coördinatie is met andere gemeenten, zodat bv. de avenue Louise in Elsene buiten schot blijft. In de reclamecampagne is het ook zoeken naar een concrete stimulans om te gaan avondwinkelen. Enkel wie de website uitvlooit, weet dat automobilisten een tweede uur gratis mogen parkeren in de parkings Grote Markt, 58, De Brouckère en Albertine. Uiteraard wordt aangeraden je te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te verplaatsen. Hotel Café Pacific in de Dansaertstraat biedt zowaar een gratis glas champagne aan voor de mensen die het wachtwoord kennen.

 Zal winkelen op donderdagavond aanslaan? Voor overmorgen voorspel ik alvast de hele dag door een overweldigende, om niet te zeggen helse stormloop op de winkels. De koopjesperiode begint. Soldes, c’est parti!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.