Categorieën
Brussel-Stad Den Vijfhoek

702de Meyboomplanting

Vandaag planten de Gezellen van Sint-Laurentius in Brussel op de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat de Meyboom. Dat gebeurt in Brussel al voor de 702de keer, een traditie die teruggaat tot het jaar 1213.

Het planten van de Meyboom vindt altijd plaats op 9 augustus omdat dit de vooravond is van Sint-Laurentius (10 augustus).

Natuurlijk bestaat er bij het planten van de Meyboom ook een gezonde wedijver met Leuven. De Brusselaars moeten de Meyboom telkens voor 17.00 uur planten, anders gaat het privilege van het planten naar de Leuvenaars. In 1939 slaagden de Leuvenaars erin om de boom te stelen, maar de Brusselaars kapten een andere boom en plantten die net voor het verstrijken van de tijdslimiet.

De reuzen die deelnemen aan de Meyboomstoet zijn door de Unesco erkend als cultureel werelderfgoed. De Meyboomstoet vertrekt rond 15.00 uur op de Grote Markt, maar de feestelijkheden starten vaak al rond 14.00 uur.

Dit filmpje op Youtube toont je alvast het ‘kappen’ (of liever zagen) van de Meyboom in Ter Kameren. Dat gebeurde vanochtend in alle vroegte.

Meer informatie over de Meyboom(planting):

  1. Stoet en planting van de Meyboom
  2. Meyboom.be
  3. Wikipedia
  4. Website van de Stad Brussel
  5. FeestelijkVlaanderen.be
Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.