Categorieën
Reizen & Toerisme

Openmonumentendagen 2010

Al jaren lopen in de maand september de openmonumentendagen. Meervoud, want zowel Brussel, Vlaanderen als Wallonië organiseren een soortgelijk evenement. En omdat u van alle drie zou kunnen genieten, doen ze dat niet tegelijkertijd. Dit jaar zijn de openmonumentendagen aan hun 22ste editie toe.

Open Monumentendag Vlaanderen
zondag 12 september 2010

In Vlaanderen staat de Open Monumentendag in het teken van “De vier elementen”. Van de 308 Vlaamse steden en gemeenten nemen er dit jaar 210 deel (16 meer dan vorig jaar). In totaal kan u 506 monumenten, landschappen en archeologische sites bezoeken. Er worden ook 562 activiteiten georganiseerd.

Water, aarde, vuur en lucht hebben op een onuitwisbare wijze bepaald hoe de mens en zijn omgeving zich hebben ontwikkeld door de eeuwen heen. Soms harmonieus, dan weer vijandig en explosief… De sporen zijn heel divers en erg verrassend: cichoreiasten en steenkoolmijnen, serres en ijskelders, sluizen en sassen, kanalen en rivieren, parken en oranjerieën, sporen en stations, windmolens en orgels, stokerijen en brouwerijen, brandweerkazernes en bakhuizen.

Het volledige programma van de Open Monumentendag Vlaanderen vindt u op www.openmonumentendag.be.

Journées du Patrimoine en Wallonie
zaterdag 11 en zondag 12 september 2010

In Wallonië staan de Journées du Patrimoine in het teken van de erfgoedberoepen: ingenieurs, architecten, archeologen, historici en kunsthistorici, antropologen, maar ook steenhouwers, timmerlieden, leidekkers, metselaars, stukadoors en orgelbouwers.

Dit jaar wordt vooral aandacht besteed aan het volkserfgoed, zoals fonteinen, wasplaatsen, monumenten voor de doden van de beide wereldoorlogen… Dingen die onze leefomgeving verrijken en de kleine en de grote geschiedenis van ons land tonen.

Het Institut du Patrimoine wallon coördineert een 450 activiteiten die vaak gericht zijn op jongeren. Het volledige programma vindt u op www.journeesdupatrimoine.be.

Open Monumentendagen Brussel
zaterdag 18 en zondag 19 september 2010

Brussel is met zijn Open Monumentendagen altijd een weekje later dan Vlaanderen en Wallonië, maar maakt er – net als Wallonië – een tweedaagse van.

Dit jaar staan de Open Monumentendagen in het teken van steen en de manier waarop het gebruikt wordt in het bouwkundig erfgoed. Onder de titel “Steen & Co” openen ruim 110 locaties hun deuren om iedereen de kans te bieden kennis te maken met de wijze waarop steen in zijn verschillende vormen en functies wordt gebruikt.

Het thema “Steen & Co” omvat onder meer de volgende aspecten: gebouwen volledig opgetrokken uit of bekleed met natuursteen, gevels met opmerkelijk gebeeldhouwde elementen, decoratief gebruik van natuursteen in interieurs (inlegwerk, mozaïek, gebeeldhouwde elementen…), imitaties van natuursteen (similisteen, marbrering, stuc, rocailles, carton-pierre) alsook materialen die natuursteen vervangen en die decoratief gebruikt worden (keramiek, granito, marbriet).

Het volledige programma van de Brusselse Open Monumentendagen vindt u op www.monument.irisnet.be.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.