Categorieën
Mobiliteit

CAMP(r)ING tegen de verbreding van de Brusselse Ring

De plannen over de verbreding van de Brusselse Ring liggen al enkele jaren op de Vlaamse onderhandelingstafel. Al vanaf we hier met JNM – de Jeugdbond voor Natuur en Milieu* – weet van hebben, organiseren we infomomenten en acties tegen die plannen.

Het werd echter tijd voor een grote en vooral originele actie. Samen met het Brussels fietserscollectief PlaceOvélo en Modal Shift* organiseerden we de actie CAMP(r)ING. Het concept was eenvoudig: Een camping tussen de ring en het Laarbeekbos in Jette. Kwestie van eens zot te doen. We kozen voor die plaats omdat we de gedeeltelijke verdwijning van het Laarbeekbos door de verbreding van de Brusselse Ring in de aandacht wilden brengen. Het Laarbeekbos is immers een waardevol natuurgebied aan de rand van Brussel. Het is een oud bos waar verschillende soorten vleermuizen leven. Om meerdere redenen is het een Natura 2000-natuurreservaat, wat betekent dat het volgens Europese richtlijnen een beschermd gebied is. Toch zou dit mooie stukje groen moeten verdwijnen wanneer de Vlaamse regering haar plannen omtrent de Brusselse ring uitvoert.

Tijd voor actie! 200 fietsers verzamelden op vrijdag 27 augustus aan Naamse Poort om samen  richting Wemmel te fietsen. Via de kleine ring, passeerden we het Koning Boudewijnstadion waar net dan de Memorial Van Damme plaatsvond en fietsten zo naar de brug over de ring aan afrit Wemmel. Deze bezetten we gedurende een tiental minuutjes. De spandoeken en vlaggen kwamen tevoorschijn. Aan de balustrade van de brug werd een groot spandoek uitgehangen met hierop de woorden “STOP verbreding/élargissement du RING”. Elke auto die onder de brug passeerde heeft geweten waarom wij daar stonden. Deel 1 van de actie was geslaagd. Terug op de fiets en ditmaal reden we richting Laarbeekbos. De weide tussen het bos en de ring, met distels van 1 meter hoog, werd die nacht onze thuis. Voor het donker werd, zetten we onze tent op en hingen we vlaggen en spandoeken omhoog zodat passerende auto’s wisten waarom we daar waren. Nadien was het tijd voor een gezellige avond, want zo hoort dat op een camping.  Kampvuur, wat muziek, lekkere soep en frisse pintjes. Alles was aanwezig om de sfeer van een heerlijke zomeravond op te roepen, maar dat gevoel werd toch een beetje verstoord door het constante geraas en getoeter van de auto’s op de ring. Nuja, dat hebben we zelf gewild natuurlijk. Ik raad het jullie af, zo naast de ring logeren, want slapen doe je nauwelijks, zelf mét oordopjes.

En toch had het ook iets charmants, die tentjes naast al dat verkeer. Samen aan de alarmbel trekken, samen de pers toespreken en vragen die ring alsjeblief niet te verbreden. De plannen die nu op tafel liggen lossen het mobiliteitsprobleem voor 10 jaar op. De bredere ring trekt echter meer verkeer aan, het aanzuigeffect noemt men dat, en over 10 jaar is er opnieuw file – op meer rijstroken. Meer CO2-uitstoot, meer dodelijk fijn stof, meer lawaaihinder voor wie in de buurt van de ring woont. Ook zou een bredere ring het verkeer in Brussel nog meer in de knoop leggen. Brussel kan niet veel extra auto’s meer dragen. 50 procent van het fijn stof in Brussel is afkomstig van de ring. Wanneer deze verbreed wordt, zal dit percentage toenemen. Het Laarbeekbos, een uniek stukje groen, moet deels wijken voor de verbreding van de ring. Dat zijn allemaal redenen waarom wij ‘STOP’ zeggen tegen dat plan. Het mobiliteitsprobleem moet opgelost worden, maar op een doordachte manier, op een manier die aandacht heeft voor het leefmilieu van zowel de Brusselaar als de Vlaming, op een manier die verder dan de auto durft kijken en denkt aan het stimuleren van openbaar vervoer en fietsgebruik, op een manier die op lange termijn denkt i.p.v. op korte termijn.

Zowel de Nederlandstalige als Franstalige media hebben massaal bericht over onze actie. De Belgen hebben onze boodschap gehoord. Nu maar hopen dat ook de betrokken politici ons signaal opgevangen hebben…

Sanne Boelens (JNM).

* meer info over JNM op www.jnm.be
* Modal Shift is een platform van verenigingen die werk willen maken van een andere aanpak van de mobiliteitsproblemen op de Brusselse ring. Verbreden is het probleem uitstellen. Wij gaan voor echte oplossingen. Modal Shift verenigt nu de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral vzw), Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, Inter-Environnement Bruxelles, Fietsersbond, Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Friends of the Earth Belgium, Gracq, Inter-Environnement Wallonie, TreinTramBus, Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM), Amis de la Terre, Komimo en Mobiel 21. www.modalshift.be

Share