Categorieën
Brussel Actua Schaarbeek Wonen in Brussel

Ontploffing in Schaarbeek. 3 doden. Ruikt naar meer.

Zowel op Brusselnieuws als in de nationale media zie ik het met argusogen verschijnen dit weekend: Ontploffing. 2 doden, later 3. De redenen zijn onzeker. Sibelga merkt alvast op dat er geen melding de laatste maanden was van een gasgeur.

Los van dat we niemand gaan betichten momenteel (laat de speurders maar 27 jaar hun werk doen), zoals iemand al in de commentaren zette, linkend naar een ander artikel: Als Sibelga dat wel doet, dan pakken ze daarvoor het probleem niet aan. Ze maken een notitie in je dossier. Er wordt niets afgesloten, geen PV, geen verplichting alles te upgraden. Enkel een notitie ‘het kan hier de lucht in vliegen’.

Hoe weet ik dat? Sinds december 2009 is de boiler in de flat die ik huur defect. Wat begon als kleine mankementen, heb ik ondertussen al 3 keer laten nazien. Het laatste nazicht, opgesteld door een expert, vermeldt zwart op wit: niet conform. Riskant. Gevaar. Daar sta je dan, en je stapt naar je huisbaas. Die het niet interesseert, en zegt toch 2 maanden op vakantie te vertrekken. Enigszins verbouwereerd informeer je je verder. Dienst stedenbouw. Brandpreventie. Brandweer. Politie. Verzekering. Moegetergd, informeer je je dan maar bij de huurdersbond, en die zegt dat het een probleem is weer eens in specifiek Brussel: Vlaanderen heeft bv. een woningdienst met een puntensysteem, Brussel? Laat maar gedijen. Ontploffingsgevaar, schimmel, 4 in een kamer van 20m²….zolang er geen doden vallen zeker?

Wel, dit weekend vielen er wel doden. 10 jaar geleden had ik misschien nog gezegd, ik stuur al mijn documenten op naar de desbetreffende minister, maar ondertussen werd je realistischer: Die stond daar met tegenzin, en genoeg mensen kennen de problematiek.

Ook elektrische leidingen dienen een EPC in Vlaanderen te kunnen voorleggen. Uitzondering in België, natuurlijk, Brussel. Elektrische leidingen van de Tweede Wereldoorlog zonder aarding die je laptop als student naar de vaantjes helpen? Durf je daar echt moeilijk over doen?

Brussel heeft veel, heel veel tikkende tijdbommen. Of dit er 1 was of niet laat ik in het midden. Maar ik slik het moeilijk dat als een van de eerste reacties Sibelga er zich wil vanaf maken.

Share