Categorieën
Podium

Art Nouveau gaat digitaal in het Stripmuseum

Van meubels tot boekillustraties, van gebouwen tot reclametekeningen en sieraden: de elegante lijnen van Art Nouveau – ook bekend als Stile Liberty of Jugendstil–  slingerden zich rond 1900 door menig Europese hoofdstad. Ook Brussel was een prominent centrum (en afzetgebied!) voor kunstenaars en architecten in deze stroming.

Een eeuw na dato wordt Art Nouveau een eerbetoon gebracht in een virtuele tentoonstelling op www.Europeana.eu, die vanaf eind september te zien zal zijn. Deze tentoonstelling brengt een serie gedigitaliseerde Art Nouveau objecten bijeen zoals posters, sculpturen, foto’s en ontwerpen van tientallen culturele instituten uit Europa.  Binnen een paar muisklikken kan de bezoeker kijken naar werken van  Alphonse Mucha , Manuel Orazi,  ontwerpen van  Gustav Klimt en illustraties van Aubrey Beardsley , maar ook Henry van de Velde en Victor Horta passeren de revue.

Om de virtuele tentoonstelling te ‘ openen’, organiseert Europeana een speciaal evenement in het Stripmuseum op 30 september.  Prof. Dr. Werner Adriaenssens, conservator van de collectie Decoratieve kunsten en Kunstnijverheden van de 20ste eeuw van KMKG, verzorgt een geïllustreerde lezing over Art Nouveau in Europa.

De tentoonstelling wil niet alleen Art Nouveau tonen, maar ook laten zien hoe digitalisering gebruikt kan worden om objecten bijeen te brengen voor het publiek op een wijze die in de traditionele wereld niet mogelijk zou zijn. Na de lezing, die in het Engels plaatsvindt, volgt een discussie : ‘ Why Digitize Culture?’ , met Jef Malliet van Erfgoed.be, Gert Nulens van IBBT/SMIT en Sandra Fauconnier van het Nederlands instituut voor Mediakunst. Het publiek wordt van harte uitgenodigd actief aan deze discussie deel te nemen.

Locatie: Stripmuseum, 20 Rue des Sables (Zandstraat).

Het evenement is gratis toegankelijk;  via marcomms@europeana.eu kunnen plaatsen worden gereserveerd.

Anne Marie van Gerwen

Lees ook de post over de must-see art nouveau gevels van eerder deze week

Share