Categorieën
dixit

Dixit: onder de bogen van de Cinquantenaire

Het Jubelpark of Parc du Cinquantenaire werd aangelegd in opdracht van koning Leopold II om in 1880 de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid te vieren. In 1897 vond in het Jubelpark en de Jubelpaleizen de Wereldtentoonstelling plaats. Het opvallendste bouwwerk in het park is de triomfboog, die in 1905 werd voltooid. Het park huisvest momenteel drie musea (Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis en Autoworld) en de Grote Moskee van Brussel. Welke schrijfster en kunsthistorica beschrijft hier een ochtendlijke wandeling door het Jubelpark?

Staande onder de bogen van de Cinquantenaire op een zonnige morgen, uitkijkend over musea, fonteinen en lanen, zou je nog beginnen te denken dat de wereld idyllische kanten heeft. Twee oude dames in veel wit stappen voorbij onderweg naar Kunst & Geschiedenis (een museum waarvan de boekenwinkel niet genoeg kan worden geprezen), een fietser zoeft langs een rozenperk, in de vertes rondom trilt de lucht, glinstert de hoofdstad. Een bronzen plaat brengt hulde aan de dynastie, hoog boven je hoofd ment een bronzen vrouw haar bronzen paarden, en in Autoworld, dat weet je, wachten een gala-berline gebruikt voor het huwelijk van Napoleon III met zijn Eugénie, kleurrijke Minerva-brandweerwagens en een rode Imperia uit 1948 – Minerva en Imperia, twee opvallende bewijzen dat er in België schitterende automobielen gebouwd zijn.

Het citaat is van Leen Huet. In Mijn België schrijft ze onder het motto ‘Le beau est toujours bizarre’ (Baudelaire) een rijkgeschakeerd, sprankelend woordenboek over België. Haar interesse gaat voornamelijk uit naar kunst, literatuur en geschiedenis, maar ze wijdt in het boek ook lemma’s aan Audrey Hepburn, azalea, bakeliet, brol, duivenmelker, de Koningin van Onderland, pruimenvlaai en Wortel. Ze heeft twee romans gepubliceerd en schrijft columns voor Knack. Ze woont in Leuven.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.