Onder de naam Djynamo! werkten jongeren uit heel Europa meer dan een jaar lang met ATD Vierde Wereld aan een krachtige boodschap tegen armoede. Op zondag 17 oktober 2010 presenteerden ze hun oproep aan de Gedenksteen voor Slachtoffers van Armoede bij het Europees Parlement te Brussel.
Midden in de Europese wijk heerst er een gezellige drukte op deze Werelddag van Verzet tegen Armoede. Op een podium worden druk aankondigingen gedaan per microfoon, terwijl iets verder een blaasensemble de manifestanten meevoert op een lyrische reis naar Oost-Europa. Tussen de verschillende activiteiten door ontmoet ik Sara Philips, Joris De Man en Evert Dierckx van Djynamo!
“Via deze oproep verwoorden we wat Europese jongeren die in armoede leven dagelijks doormaken”, vertelt Joris. We willen iedereen bewust maken van deze problematiek en zo bijdragen aan betere levensomstandigheden voor hen.”
Dialoog is belangrijk
De jongeren zakten uit ons land, Frankrijk, Luxemburg, Polen, Duitsland, Spanje, Zwitserland, Nederland, Groot-Brittannië en Ierland naar Brussel af. “Allen hebben ze een heel verschillende achtergrond”, zegt Sara. “Sommigen leven in moeilijke situaties, terwijl anderen het net iets makkelijker hebben. Het is vanuit die visie dat we elkaar ontmoeten en deze verschillen bij elkaar brengen. Het was daarom belangrijk dat de jongeren in dialoog konden treden. Dat dit in verschillende talen gebeurde was alvast heel verrijkend. Vaak werden er zo per land bepaalde zaken naar voren gebracht.”
Wat was één van de belangrijkste conclusies? “Naast familie en werk, kwam het thema onderwijs prominent aan bod. De jongeren hebben het in de samenleving vaak heel moeilijk op school”, zegt Sara. “Daarom vragen we dat de opleiding aangepast zou worden aan ieders persoonlijkheid en dat men in de klas als volwaardig mens beschouwd wordt. Daar zullen de jongeren vandaag in hun oproep onder meer de nadruk op leggen.”
Oproep is geen eindpunt
“We hebben heel lang naar vandaag toe gewerkt, maar onze manifestatie vormt zeker geen eindpunt. De oproep die we verspreiden dient eerder het tegenovergestelde effect te hebben. We willen met de mensen in dialoog treden en samen kijken wat er eventueel kan of moet worden veranderd. Het zijn niet alleen politici die de boodschap moeten krijgen. Scholen, leerkrachten en iedereen die geïnteresseerd is willen we evenzeer betrekken in onze zoektocht naar oplossingen.”
Deze week trekt er alvast een delegatie van ATD Vierde Wereld naar Straatsburg waar men de oproep zal overhandigen aan VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon. (gebeurde op dinsdag 19 oktober, red). “Het is belangrijk dat de boodschap zowel op internationaal als lokaal niveau wordt verkondigd”, zegt Sara. “De persoonlijke contacten zijn daarin heel prominent aanwezig. We willen niet enkel een geschreven tekst overhandigen, maar ook tonen wat erin staat en wat we ermee bedoelen.”
Evert besluit met een hoopvolle boodschap: ”Iedereen is gelijk en ook onder moeilijke omstandigheden kunnen we allemaal samenleven.”
Meer info: http://www.atd-vierdewereld.be