Categorieën
dixit

Dixit: bespikkeld met bloemen

In de negentiende eeuw was België een geliefde bestemming van gegoede Engelse reizigers. Ze bezochten het slagveld van Waterloo en flaneerden op de dijk van Oostende. Een aantal Britten vestigden zich in Brussel, omdat een weelderige levensstijl hier goedkoper was dan in het thuisland. Voor hen schreef een Ierse legerkapitein en toneelschrijver een boek over de ware aard van het nieuwe koninkrijkje over het Kanaal: België zoals het is.  Wie stak in 1843 de loftrompet over het Warandepark?

Het Park van Brussel is een van de betoverendste tuinen die men zich kan voorstellen, beplant met schitterende oude bomen, aangelegd naar de mode van de vroege vorige eeuw, opgedeeld door brede wandelpaden en vierkante grasvelden; in een beschrijving kan dat stijf en onschilderachtig lijken, maar wanneer men het in werkelijkheid ziet op een mooie dag, met een prachtig gebouw aan het einde van elke doorkijk, bespikkeld met bloemen, versierd met standbeelden en verlevendigd door een menigte van vrolijke en goedgeklede mensen, dan is het tafereel sprookjesachtig en herinnert het sterk aan die oude schilderijen van feesten al fresco, toen dames en ridders, uitgestrekt in het gras, de tijd verdreven door liefdesverhalen te vertellen of te luisteren naar het zachte gefluister van een zoetgevooisde luit.

Henry Robert Addison (1805-1876) is de auteur van Belgium As She Is, een beschrijving van België voor toeristen en inwijkelingen. Hij prijst in het boek het elegante Brussel, waar hij zelf woonde. Leen Huet citeert de officier in Mijn België.

Share

Door Tom Van Bogaert

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.