Categorieën
dixit

Dixit: uit de nevelen van het verleden

Hoe oud is Brussel? Historici zijn het niet eens over de exacte geboortedatum van de stad, maar volgens de laatste stand van het onderzoek is het gehucht Broekzele (‘woonplaats op de natte gronden’) in de tiende eeuw ontstaan aan de monding van de Broekbeek in de Zenne. Welke Brusselkenner en –liefhebber vertelt over het ontstaan van de stad en de viering van het duizendjarig bestaan in 1979?

Nog voor het jaar duizend duikt in de Zennevalei, in het hart van wat nu België en Europa heet, een gehucht op uit de nevelen van het verleden. Een gehucht dat luistert naar de naam Broekzele en dat aan de wieg staat van het latere Brussel. Over het jaar waarin dat moet zijn gebeurd, heerst veel onduidelijkheid. 25 jaar geleden, in 1979, vierde de stad Brussel met veel luister haar duizendjarig bestaan. Historisch gezien had ze zich die moeite evenwel kunnen besparen. In 979 is er in het gehucht Broekzele namelijk niets gebeurd dat achteraf als breekpunt kan gelden tussen een landelijk verleden en een stedelijke toekomst. Maar uiteindelijk heeft dat weinig belang. Millenniumvieringen worden immers georganiseerd door de overheid, niet door de wetenschap. En wanneer de politiek zich op het pad van de geschiedenis begeeft, doet zij dat niet onschuldig. Het verleden is een spiegel waarin de mens naar zichzelf kan kijken, en zien… wat hij wil zien.

Het citaat komt uit Een geschiedenis van Brussel van Roel Jacobs (⁰1953, Brussel). Van opleiding is hij jurist, maar zijn passie voor geschiedenis is uitgegroeid tot zijn beroep. Hij schrijft niet alleen boeken en artikels, maar verzorgt ook voordrachten en stadsbezoeken. Hij verklapte vorig jaar aan Brusselnieuws waarom hij houdt van de Vismarkt en de Kleine Zavel.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.