Categorieën
Pellicule & papier

Lijstjestijd #35: de 4 meest essentiële literaire termen uit de negentiende eeuw

52 lijstjesWaar in Brussel vind je de 5 beste plekken om stoemp te eten, wat zijn de 3 meest onthullende tram- en buslijnen en van welke 4 wijnbars krijg je het warm?”. Jan Sulmont probeerde Brussel te vatten in 52 lijstjes, netjes gebundeld in een handige stadsgids. BrusselBlogt laat elke week een nieuw lijstje op je los!

Hamer en Sikkel
Karl Marx schreef zijn Communistisch Manifest in Elsene en ontmoette gelijkgestemden in La Maison du Cygne op de Grote Markt, tot de Belgische vorst hem het land uitzette.

Absint en Kogels
Paul Verlaine en Arthur Rimbaud wandelden van de Ardennen tot de Grote Markt, waar Verlaine – ziek van liefde en absint – zijn minnaar neerknalde. Het resultaat was negen maand cachot.

• Lord Byron
De passage van de beruchte aristocratische hedonist was kort, maar alleszins memorabel genoeg om een rustig ‘art café’ in de Karthuizerstraat nu nog zijn naam te laten voeren.

Max Havelaar
Multatuli schreef zijn striemende epos over de koffieveilingen der Nederlandse Handel-Maatschappij in een zolderkamer van hotel Au Prince Belge in de Bergstraat.

Kan jij het lijstje aanvullen of zit er iets tussen wat je kent, laat het iedereen weten, we zijn benieuwd!

Dit lijstje kwam er met toestemming van uitgeverij Luster. Het boekje ‘De 5 beste plekken om stoemp te eten en 51 andere lijstjes over Brussel’ kan je kopen in de boekhandel. Meer info op www.lusterweb.com !

Share