Categorieën
dixit

Dixit: Product van toerisme en diplomatie

Een van de grootste sterren uit de filmgeschiedenis is in Brussel ter wereld gekomen. A udrey Kathleen van Heemstra Hepburn-Ruston, kortweg Audrey Hepburn, werd op 4 mei 1929 als Brits staatsburger geboren in de Keienveldstraat in Elsene en bracht haar eerste levensjaren in Brussel door. Haar vader was een bankier die voor zijn bedrijf in Brussel werkte. Ook deze gerenommeerde Latijns-Amerikaanse schrijver is een ketje van geboorte. Wie is hier aan het woord?

Mijn geboorte is het product van toerisme en diplomatie. Mijn vader maakte deel uit van een handelsmissie van de Argentijnse legatie, pas getrouwd bracht hij mijn moeder mee naar Brussel. Het toeval wil dat ik geboren werd tijdens de Duitse bezetting van Brussel in het begin van de Eerste Wereldoorlog. Ik was bijna vier jaar toen mijn familie naar Argentinië kon terugkeren. Ik sprak vooral Frans en hield er een bijzondere manier om de r-klank te laten rollen aan over die ik nooit meer kwijtraakte.

Het is Julio Cortázar, de schrijver van onder meer de experimentele roman Rayuela, een hinkelspel (1963). Cortazar groeide op in Buenos Aires, maar verliet Argentinië toen de neofascisten van Juan Perón aan de macht kwamen. Hij trok in 1951 naar Parijs en werkte er als tolk voor de UNESCO. Parijs, destijds een magneet voor veel Latijns-Amerikaanse schrijvers, werd zijn vaste ankerplaats. Frank De Crits citeert hem in Pied-à-terre in Brussel. 25 kleine schrijversportretten, een feestbundel uit 2002 gepubliceerd om het 25-jarig bestaan van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek luister bij te zetten.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.