Categorieën
BrusselBlogt.be

De man die zich inmetselde

In de Laboureur, één van die gezegende plekken in de binnenstad, kom ik Jeroen tegen. Jeroen is de onverwoestbare kraker die indertijd de Vlaamsesteenweg overhoop zette toen hij de voze ruïne, naast de Laboureur, nieuw leven inblies. Toen de klus was geklaard, hij er een galerijtje en wat kamers had geïnstalleerd, werd hij koudweg op straat gezet. Dat was buiten de waard gerekend, de dag na het bevelschrift metselde hij zich prompt tot aan zijn enkel in het cement. Het heeft veel voeten in de aarde gehad om hem te overmeesteren. TV-Brussel, een actiecomité, de pers zetten zich mee schrap om de onfortuinlijke kraker te rehabiliteren. Hij is niet het type die zich snel uit het lood laat slaan. Hij sloeg al snel aan het spitten in verse grond, in het LandvanLuiksteegje, waar hij een heus stadsparkje tevoorschijn toverde op braak terrein. Ganzen, geiten, pétanquebaan, een ontmoetingsplek en een vriendelijke oase in het hart van de stad.

Hij trakteert me op zelfgebrouwde biologische Raki en vertelt over nieuwe wilde plannen. Net zoals op de Vlaamsesteenweg moet hij  opnieuw, na al het werk, opnieuw het veld ruimen. Hij heeft nu de gelukkige ingeving zich te installeren op de al tientallen jaren lege stadskanker van brouwerij VandenHeuvel aan de Ninoofsesteenweg, vlakbij het Weststation. Liefst drie hectaren wil hij ontginnen. En hij heeft al medestanders, en niet van de minste. De Fondation Prince Laurent, die zetten er begin februari twee containers neer om de straatkatten gratis te laten steriliseren. Zodoende kunnen mensen, met een gerust gemoed, zo’n poes adopteren. De Fondation komt evenwel op zijn condities : niet zomaar staan pronken met de containers maar garanderen dat er effectief drie dagen per week een dierenarts aanwezig is. Verder installeert hij daar opnieuw een stadspark met het materiaal welke hij recupereerde in het LandvanLuikstraatje.

Een stadsmens om te koesteren, hij heeft het haast, met Prins Laurent , tot hofleverancier geschopt. Wanneer wordt die man tot Brusselaar van het jaar verkozen ? Ik kom hem persoonlijk omhelzen. Een Zinneke met zin, die de gezapige beleidsmakers van deze stad koleriek en ludiek wakker schudt.  Voesjmetdekoesj !

meeroverbrussel : hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share