Categorieën
dixit Elsene

Dixit: een klein, niet zo mooi standbeeld

Gebouwen en plaatsen in Brussel hebben een geschiedenis, roepen herinneringen op. Zo ook het Flageygebouw, dat in de jaren 1930 gebouwd werd als een van de eerste radio-omroepgebouwen van Europa. Vroeger was het NIR er gehuisvest en maakte er radio en vanaf 1953 ook tv. Nu zijn de Nederlandstalige Brusselse media er thuis en is het een cultureel centrum, gewijd aan muziek en beeld. In 1994 is ‘de pakketboot’ gedeeltelijk geklasseerd als beschermd monument. Welke dikke vriend van Brussel beschrijft hier het Flageyplein?

Flagey is om veel redenen belangrijk. Alweer zoiets dat Brussel overwonnen heeft: een schitterend gebouw dat op de afbraaklijst stond en het gehaald heeft. Net zoals Bozar een huis waar film, muziek en theater te zien zijn. In het weekend is er markt op het plein. Veel Portugezen. Pessoa heeft hier een klein, niet zo mooi standbeeld. Hij is een van mijn favoriete dichters: hij schreef over Lissabon zoals ik graag over Brussel praat. (…) Hiertegenover was Cinema Marni. Later een concertzaal waar Lou Reed nog neerstreek tijdens zijn Rock’n Roll Animal-tournee. Reed strompelde over het podium alsof hij zwaar aan de drugs zat, maar na afloop ging hij een thee citroen drinken in de loge.

Het citaat is van Marc Didden en komt uit een gesprek met Chantal Pattyn voor De Standaard. Didden (Hamont, 1949) is op tweejarige leeftijd in Brussel terechtgekomen en studeerde er Dramaturgie en Regie aan het Rits. Zijn bekendste film is Brussels By Night (1983). Hij werkte ook als rockrecensent voor Humo. De laatste maanden kwam hij in de belangstelling met zijn columnbundel Het verdriet van de mediawatcher en zijn Canvas-documentaire Dikke vrienden.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.