Categorieën
Duurzaamheid Shopping

Dag van de eerlijke handel

Je wist het misschien niet, maar morgen is het Fair Trade Day. Ook in Brussel valt er iets te ondernemen. Max Havelaar België biedt een «Fair Tour» aan in het centrum van de stad Brussel. Gids is de bekende auteur en Brusselkenner Roel Jacobs, die assistentie krijgt van de Belgisch-Congolese verteller Pie Tshibanda. De deelnemers aan de wandeling ontdekken een alternatief gezicht van Brussel, waar eerlijke handel vandaag wordt vergeleken met de Brusselse economie van vroeger. Plaats van afspraak is La Rose Blanche op de Grote Markt om 14u.  Zondag kun je dezelfde tocht van circa 3 uur in het Frans afleggen. De prijs bedraagt 10 euro (vieruurtje en drank inbegrepen). Meer info vind je bij Brussels Fair Tour.

Wist je dat de stad Brussel opgenomen is in het kransje van fairtradegemeenten, omdat ze blijkbaar een solidaire, ethische en verantwoorde manier van consumeren promoot? 

Voor fairtradeproducten kun je terecht in twee Oxfam-wereldwinkels: in Brussel (Anspachlaan 137) en in Anderlecht (Sint-Guidostraat 13). Ook de winkel met degustatiesalon Tout l’Or du Monde (Plattesteen 7) verkoopt eerlijke producten: levensmiddelen, verzorgingsproducten, speelgoed, sieraden. En sinds kort heeft het Molenbeekse bedrijf Smile Factory Ubuntu Cola op de Belgische markt gelanceerd. Wat is er zo bijzonder aan? Het is een frisdrank gemaakt met rietsuiker van boeren uit Malawi en Zambia. Uiteraard vind je ook in de reguliere handel fairtradeproducten, die niet alleen morgen je aandacht verdienen. Zong de Nederlandse cabaretgroep Niet uit het Raam immers niet “Een betere wereld begint bij jezelf/Als je maar een beetje beter je best doet“?

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.