Categorieën
Brussel Actua Sint-Jans-Molenbeek Wonen in Brussel

Feest op het Driehoeksplein in Molenbeek

Gisteravond 27 mei. Feest Van de Buren. Verschillende wijken in Brussel zetten hun beste beentje voor, en willen ambiance brengen. Ik heb ambiance mogen zien, beleven en proeven op het Driehoeksplein in Molenbeek.

Wellicht kennen de meesten onder jullie het niet: het Driehoeksplein. Gelegen aan zo’n plek die nog zo ondoorgrondbaar is: de Ninoofsepoort. Een kluwen van verkeersstromen, zelfs na 20 keer daar langs te komen is het nog onmogelijk om exact dit kruispunt uit te tekenen, als men ernaar zou vragen. En vooral: onmogelijk om er op een redelijk veilige manier overheen te geraken, als voetganger of fietser weet je echt niet waar je plaats is op dit punt.

Wel, net aan deze “onontwarbare knoop”, ligt het Driehoeksplein. Tussen de Nijverheidskaai, Ninoofsesteenweg en Heyvaertstraat geprangd. Twee jaar geleden zou je hier eigenlijk niet van een “plein” gesproken hebben. Het is eigenlijk meer een restplek tussen de drie hierboven genoemde straten, wel met wat bomen op, en eigenlijk alleen dankbaar voor sluikroutes, sluikstorten en andere onfrisse activiteiten.

Vandaag kan je zonder bezwaar van een echt plein spreken! Uitgaande van het initiatief van enkele bewoners uit het GOMB-gebouw “Terrassen aan de Sluis” heeft men vorig jaar “met de grove borstel” het terrein flink opgekuist, nieuwe beplanting aangebracht, boomschors die begeleiding geeft aan verschillende looproutes over de plek, de hagen rondom het terrein lager geknipt zodat minder dode zones op de plek overblijven. Zo werd de plek plots leefbaar, doorgaanbaar voor de buurt, en kwam de plek al meer in de buurt van wat je een “place” of “plein” kan noemen.

Onlangs dan, zonder een vergunning ervoor te vragen – hoeveel jaren moet je niet in Brussel op die vergunningen wachten? – werd een heus, frivool auto- fiets- en speelparcours op de Nijverheidskaai aan het Driehoeksplein met witte spuiverf uitgetekend. En plots kwamen ook kinderen deze plek bevolken! En dan, ja het hoeft niet steeds zo moeilijk te zijn, werden bij de Gemeente, bij de Koning Boudewijnstichting fondsen gevonden om ook enkele speelelementen op het Driehoeksplein te installeren. Een atelier met sociale inschakeleconomie uit de buurt hielp mee om de speeltuigen te verankeren in een aangebrachte betonlaag, en zo verrees warempel een heerlijk leuke speelplek voor kinderen uit de buurt.

Enkele tentjes werden vandaag geplaatst, een barbecue aangestoken, buurtbewoners hielpen mee om de feestmaaltijd op poten te zetten, het wijkhuis van het wijkcontract Ecluse – St. Lazarus zorgde voor het aperitief, een plaatselijk dj en zanger kwamen af, … en het was feest! Vooral: een magnifieke mengelmoes van alle soorten mensen, al dan niet uit de directe buurt, ieder op zijn of haar manier betrokken, al dan niet in de aanloop, maar gewoon ook in de beleving van de plek op deze avond. Een zogenaamde “dode zone” die met een gezonde portie wilskracht, dromen, maar dan weer tegelijkertijd met een realistische zin voor uitvoering, omgetoverd is tot een “levende plek” waar mensen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten, kinderen zonder veel gevaar kunnen spelen, passanten een aangenaam gevoel in het voorbijgaan behouden. Dat deze plek nog een mooie toekomst mag hebben!

Kobe Lootens

Share