Categorieën
Podium

Polonaise in Brussel

Polen is sinds 1 juli zes maanden lang voorzitter van de Europese Unie. In Brussel gaat dat niet onopgemerkt voorbij, want de grote nieuwe lidstaat pakt uit met een rijk gevuld cultureel programma, van klassieke muziek over moderne beeldende kunst tot theater en literatuur. Een greep uit het actuele aanbod:

  • De Bozar toont The Power of Fantasy, een van de grootste tentoonstellingen van hedendaagse Poolse kunst die in de laatste 20 jaar buiten Polen werden georganiseerd. De overzichtsexpo met meer dan 100 werken, waarvan sommige speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt, prenteert intense visioenen en bizarre dromen. Nog te zien tot 18 september.
  • Het betere Poolse orgelrepertoire is in juli en augustus elke zaterdag om 12 u te horen in de Miniemenkerk. De orgelconcerten maken deel uit van de vierde editie van het Samedis-Minimes-festival.

  • Teatr Wiczy, een Pools gezelschap met wortels in de punkscene, laat zich inspireren door Charlie Chaplin en brengt in La Tentation op 20 en 21 juli  I, the Dictator op de planken. In pure avant-vaudevillestijl, met staaltjes tapdans en Orleans jazz, confronteert de performance de kunstenaar met het beeld dat hij van zichzelf heeft, en met de vraag wat zijn werk kan veranderen in de wereld.
  • De I, Cultureworkshop biedt bezoekers van Bozar op 21 juli een unieke kans om eenvoudige naaitechnieken te leren en om mee te werken aan een groot tapijt, onder auspiciën van de Poolse kunstenares en textielontwerpster Monika Jakubiak.
  • Cinematek selecteert een tiental Poolse fictiefilms van het voorbije decennium, en nodigt de kijker in september en oktober uit om kennis te maken met actuele trends, nieuw talent en recent werk van gevestigde namen, art-house cinema, auteurscinema en zelfs nationale blockbusters.

Meer informatie over Poolse activiteiten in Brussel vind je bij de Dienst Cultuur van de Poolse Ambassade en bij de toeristische dienst. Iedereen mag meedoen aan de polonaise. Zapraszamy! Welkom!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.