Categorieën
BrusselBlogt.be

De Flik

Ik zie hem graag bezig, de flinke flik met de dikke zwarte moustache die het verkeer moeiteloos in rechte banen leidt aan het onmogelijke kruispunt tussen Keizer Karel, Basiliek en de tunnels. Van vijf kanten tegelijk komen de brullende auto’s op hem af als dreigende wilde beesten. Enkel fluitje in de bek en met zijn beide handen temt hij alle woestelingen met een kordaatheid waarbij zelfs de genaamde Laurent bang in een hoekje kruipt.

Rechterhand omhoog, een schrille fluit omdat een Skoda Fabia toch nog durft te passeren : achteruit copain, de wet is gelijk voor iedereen. De chauffeur schudt zijn hoofd, de moustache fluit nogmaals en heft zijn kin : “Quoi ? Pas d’accord ?”. De dwarsligger zwijgt en zet zich gewillig in achteruit, hij heeft zijn lesje geleerd. Uit de niet te beginnen hopeloze verkeersknoop ontwart hij moeiteloos alle draden. Brengt orde, rust en beweging in de nerveuze ochtendfile. Een Poloke, een Tientonner of een Touringbus : hij foetert, fluit, corrigeert, alleman netjes in de rij. Als een ervaren leeuwentemmer dresseert hij de gejaagde, opgewonden voertuigen.

Wat nu ? Een bende schoolkinderen die alsnog het zebrapad oversteken. Die worden met een flinke uitbrander terechtgewezen. Ze keren terug, hoofd naar beneden als een bende makke schapen. Hoezo : telaat op school ? Moet je maar vroeger opstaan ! Frisgeschoren, welriekende aftershave, hemd onberispelijk gestreken, de moustache keurig bijgeknipt : het kan allemaal, als je de wekker maar vroeg genoeg zet. Zo gaat hij tekeer, breed molenwiekend met de armen, in één ononderbroken beweging, een wonderlijk armenballet. Opzij ! Vort ! Snel ! Dépêche-toi ! Allé allé avancez ! Halt ! Doorrijden ! Attends ! Allé, plus vite ! Dégagez ! Reculez !

I like this man. Staalhard maar correct, vastberaden maar begripvol, standvastig maar flexibel, streng maar rechtvaardig. Hij heeft het allemaal schoon geflikt.

meeroverbrussel : hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share