Categorieën
Brussel Actua Brussel-Stad

Blijven zitten tijdens het draaien

Foto: http://whatisbelgium.blogspot.com

1,3 miljoen bezoekers voor de Zuidfoor! Jawel, u leest het goed: één-komma-drie-miljoen! Allemaal mensen die een namiddagje of avondje komen genieten van de sfeer en de talloze attracties tussen de Anderlechtse- en Hallepoort. Voor buurtbewoners zoals mezelf is het vijf weken lang op de tanden bijten want uiteraard moeten die 1,3 miljoen bezoekers ergens hun auto kwijt of lijkt onze trottoir voor sommige onder hen de ideale plek om hun verorberde frietjes, oliebollen en popcorn terug uit te braken.
Gratis en voor niets krijgen we meezingers, top-30 hits en beklijvende oneliners als “Blijven zitten tijdens het draaien”, “nog een rondje, allezhuppa”, “oe-oe-oelala, pong-beep-pong”,… echo-gewijs op ons terras geserveerd. Om 1u of 2u ’s nachts dimmen de boxen en kunnen we eindelijk van de stilte genieten. Helaas slapen we dan meestal al.

En toch is het niet allemaal miserie want het is en blijft altijd een beetje feest als de foorkramers arriveren. De parking krijgt eindelijk een grondige kuisbeurt en kort daarop ontplooit zich voor mijn deur een klein wereldje van kleine sleurhutjes tot villa’s in caravanvorm. Het geheel wordt met minutieuze precisie bij elkaar gereden, dikwijls op 5 cm van het dichtstbijzijnde rijvak. Vanuit ons raam kunnen we over de omheining meekijken hoe de kermismensen op de paar vierkante meter in het midden van een stadsring hun leventje leiden. Kindjes spelen net zoals mijn kinderen bij warm weer in een badje, af en toe is er een barbecue en er wordt met boodschappen gezeuld… Zoveel verschilt het kermisleven in de backstage niet van het onze denk ik dan zo.

De Brusselse Zuidfoor op zich is een unieke plek, maar de grootste attractie blijft toch wel het publiek zelf. Zelden zo’n allegaartje van mensen bij elkaar gezien… het meest verwonderlijke is dat sommigen dit aanzien als dé uitstap van het jaar. Vrouwen zijn helemaal opgekleed, naar de kapper geweest en hebben de juiste (of net niet) laagjes maquillage aangebracht. Mannen lopen er in een iets te groot tweedelig pak rond, ook een stoere jeans met Harley-Davidson riem in combinatie met een T-Shirt van Johnny Hallyday kunnen gerust. Dit alles om een rondje op de ‘Rio Rapido’ of ‘Devils Manor’ te kunnen meedraaien. Budget bepaal je zelf: je kan honderden euros uitgeven, maar je kan evengoed voor een luttele 4 euro twee à drie uren kermisplezier in ruil krijgen. Laat dit nu waarschijnlijk de sterkte zijn van dit evenement. Een mix van rijk en arm, van blank en zwart. Alles netjes in evenwicht.
De meeste Brusselse evenementen doen pogingen om de Maghrebijnse gemeenschap te bereiken, maar het lijkt alsof de Zuidfoor de enige is die daar met verve in slaagt. Ook de foorkramers spelen daar op -een ietwat klungelige manier- in. “Frietjes gebakken in plantaardig halal frietvet”?? Is plantaardig frietvet niet per definitie halal? Swat, als de commercie maar draait zullen we maar denken. Over commercie gesproken; ik vraag me af wat Stad Brussel aan standgelden binnenhaalt. Dat zal waarschijnlijk niet minnetjes zijn. Misschien is dit ook de reden waarom de kermis 5 weken moet duren en het stadsdiensten een oogje dichtknijpen qua overlast en veiligheid? Wie zal het zeggen, misschien is dit een nonchalance die de afgelopen 130 jaar is meegegroeid?

Hoe dan ook volgend jaar is er nieuwe kermis met op z’n minst een miljoen bezoekers. Ik stel me vragen en weet dat het niet altijd even leefbaar zal zijn als buurtbewoner, maar tegelijk kijk ik er al naar uit om de foorkramers te zien arriveren. Voorlopig blijven we nog even zitten voordat we terug kunnen draaien!

Share