Categorieën
Pellicule & papier

Uit de oude doos: een Brusselse film van Bert Haanstra

De Zaak M.P. uit 1960 is de tweede langspeelfilm van Bert Haanstra (1916-1997) en brengt op een humoristische manier de tegenstellingen tussen Nederlanders en Belgen in beeld. Het verhaal gaat als volgt: Een verliefde Brusselaar wil indruk maken op zijn hopelijk aanstaande schoonvader en steelt na de voetbalwedstrijd België – Nederland het beeldje van Manneken Pis (M.P. uit de titel). Omdat Nederland de wedstrijd verloor, denkt heel België dat Nederlanders achter de diefstal zitten. Als de Belgen als wraak een Nederlands beeldje van Hansje Brinker meenemen, lopen de gemoederen tussen beide landen hoog op. In de zwart-wit film acteren o.a. Albert Mol, Kees Brusse, Ko van Dijk, Julien Schoenaerts en Ramses Shaffy. Haanstra kreeg in 1960 een Oscar voor zijn documentaire Glas.

Ximon.nl biedt De Zaak M.P. deze hele week gratis aan op zijn website.  Video-on-demand platform Ximon is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, het EYE Film Instituut Nederland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en biedt op dit moment een catalogus van meer dan 650 films en documentaires.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.