Categorieën
dixit

Dixit: vlucht naar de laatste oase

Wie is er bang van Brussel? Veel artiesten appreciëren in Brussel de vrijheid, de culturele uitwisseling, het internationale karakter, de grootstedelijke dynamiek. Welke gedreven muzikant vertelde enkele jaren geleden dat de verhuizing van Antwerpen naar Brussel hem geïnspireerd had?

Er waren wel duizend redenen om naar Brussel te komen. Zo heb je hier mooie dingen van de Vlaamse cultuur, mooie dingen van de Franse én van de Waalse cultuur. Ik voelde Vlaanderen ook almaar Vlaamser worden. Dat is mijn natuur niet, ik ben volbloed Belg. Ik had echt zoiets van: vlucht naar de laatste oase in dit land, het enige wat België aaneen zal houden, samen met het voetbal. Niet alleen werkt Brussel inspirerend voor mij, hier kan je ook makkelijker dan elders een project opzetten. Niet alleen omdat er veel meer mogelijkheden zijn om aan steun te raken, ook omdat er zoveel buitenlanders zitten, waardoor er groter wordt gedacht, de mensen je makkelijker au sérieux nemen als je zotte plannen hebt. It gives you a kick in the ass, ik ben er echt strijdbaarder door geworden, ik sta weer scherp.

Het citaat komt uit een interview uit 2005 met Daan Stuyven in Brussel Deze Week. Daan brak in 1998 door als zanger van de experimentele rockgroep Dead Man Ray. Als Daan maakte hij het voorbije decennium succesvolle cd’s en reeg hij de hits aan elkaar: Swedish Designer Drugs, Victory, Housewife, The Player, Exes, Icon, Wifebeater. Zijn laatste cd Simple bevat voornamelijk uitgepuurde, akoestische versies van oudere nummers. Daan werkte ook mee aan de pro-Belgische Belgavoxconcerten en rekende af met Bart de Wever in de protestsong Landmijn. Hij treedt, samen met drumster Isolde Lasoen, op 17 december op in het Koninklijk Circus.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.