Categorieën
Fotograaf in Beeld

Fotograaf in Beeld: Katrin Blombach

Brussel in Beeld is een van de langstlopende wekelijkse rubrieken, maar ook een van de meest bekeken rubrieken op deze blog. Onze eigenste Brussel-Flickr fotogroep zorgt wekelijks voor een karrenvracht aan fantastisch beeldmateriaal. De BrusselBlogt-fotograaf is moeilijk te definiëren; zowel Brusselaars als niet-Brusselaars, zowel mannen of vrouwen, oud en jong. Een fantastische mélange aan mensen en dito talent. Hoog tijd dus om de mens achter de lens ook even in beeld te brengen.

Deze week Katrin Blombach, een 20-jarige Duitse studente die een jaar als au pair in Brussel heeft gewerkt om er Frans en Nederlands te leren. Ze schrijft in voortreffelijk Nederlands. Ze woont nu opnieuw in Duitsland, in Wuppertal. Ze houdt van muziek, boeken en foto’s natuurlijk. Op Flickr is ze actief als k.atrin. Auf geht’s!

27A- Give away what you've got. With dignity.

Dag Katrin, vertel eens. Hoe is je liefde voor de fotografie ontstaan?
Ik ben niet zeker, maar ik denk dat ik de microbe tijdens de zomer van 2009 te pakken heb gekregen. Het was de zomer voor mijn eindexamen – een episode met super veel nieuwe, positieve ervaringen – en ik had het gevoel niets voor altijd te kunnen vasthouden. Dus heb ik een simpele en oude digitale camera genomen en alles en iedereen gefotografeerd. Het was mijn manier om herinneringen vast te leggen. Toen vond ik op een vlooienmarkt een oude analoge camera en die produceerde zo mooie foto’s dat ik nu bijna alleen met die camera fotografeer.


Hoe zou je je eigen foto’s omschrijven qua thematiek, stijl, toon,..?
Omdat ik veel persoonlijke associaties heb met elke foto, zijn het vaak foto’s van mijn reizen of vrienden. Maar ik vind het ook leuk om kleine dingen, trivia, objecten die je niet altijd kunt zien of waar je op het eerste ogenblik overkijkt, te fotograferen.

Wat bevalt je aan Brussel? En wat niet?
De variëteit bevalt me. Ik was een jaar in Brussel en heb zo veel verschillende mensen ontmoet als nooit tevoren. En ik vind de stad daarom levendig, altijd in verandering. Er zijn veel activiteiten voor jongeren, veel groen en het is een stad voor winter én zomer. Maar er is wel veel afval, de bussen zijn niet op tijd, enzovoort. Haha, nee, ik vind echt niet veel wat me niet bevalt. Brussel is een aangename, gezellige, grote stad.

Wat zijn de drie mooiste foto’s die je al in Brussel gemaakt hebt? Waarom?
Ik heb veel met mijn oude, analoge Fujica gefotografeerd, dus zijn mijn liefste foto’s uit Brussel bijna alle niet digitaal.

www.flickr.com/photos/katrinplommon/5061733083/in/set-72157624850365424 (helaas enkel een link en géén preview, Katrin heeft de weergave-opties beperkt)

Deze huizen in de Europese wijk, waar ik woonde toen ik in Brussel leefde, vond ik altijd indrukwekkend.

http://www.flickr.com/photos/katrinplommon/5081153952/in/set-72157624850365424/

Ik heb Frans en Nederlands in Brussel geleerd en moest elk morgen naar school gaan. Soms heb ik daarvoor de bus genomen, maar meestal was die te laat, dus ging ik te voet naar school terwijl iedereen zijn wagen nam. De straat was vol auto’s en niemand keek naar de zonsopgang tussen de ravijnen uit huizen. (De foto is met een oude digitale camera van Samsung gemaakt)

http://www.flickr.com/photos/katrinplommon/5531988214/in/set-72157624850365424/

Tijdens mijn elf maanden in Brussel werkte ik als au pair-meisje en dit was het lievelingsboek van de drie kinderen. Ik ken dit verhaal nu uit het hoofd. Het gaat over een kleine mol die wilde weten wie op zijn kop heeft gepoept.

Op welke onbereikbare plek in Brussel zou je graag eens foto’s willen nemen?
De oude bunker onder het Warandepark lijkt me heel interessant voor fotografen.

Wat is volgens jou de meest fotogenieke plek in Brussel?
De plek met het grootste aantal fototoestellen in Brussel is waarschijnlijk de Grote Markt. Maar fotogenieke plaatsen in Brussel vind ik ook het uitzicht op de Triomfboog in het Jubelpark en vanaf het Poelaertplein. Ook de Sint-Gillis-wijk en de Zavel zijn heel mooi. Interessant is ook het verschil tussen de omgeving van de Beurs ’s nachts en na zonopgang.

Heb je nog een droom of ambitie als fotograaf?
Omdat ik alleen voor mijn persoonlijke herinneringen foto’s maak, heb ik maar één ambitie: nooit het plezier aan camera’s en interessante motieven verliezen. Ik ben blij dat ik zo vaak kleine, bijna onzichtbare dingen vind. En ik wil eens een tentoonstelling hebben met foto’s van mijn reis om de wereld. Maar die reis moet ik eerst nog maken – en financieren!

Volgende week een nieuwe fotograaf in beeld!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.