Categorieën
BrusselBlogt.be

Theater op de Werkvloer

Zo flaneren ze alle vijf en voeren exact dezelfde handeling uit, de bouwvakkers die druk sticulerend over het gigantische platte dak van de RVA-building marcheren. Vermits dit pal tegenover de Sixtieskantine ligt van de Albertina, aan de Keizerslaan, kan ik iedere beweging van het vijftal minitieus volgen. Geen van de vijf overigens slooft zich uit om een steen om te woelen, een betonplaat te heffen, of whatever volliche of kiezel te verleggen. Maar er wordt wél druk overlegd. Ze hebben allen hun mobieltje aan het rechteroor terwijl ze over en weer wandelen op de roofing, hun arm strekkend, handen draaiend, een vuist op de borst, terug open, om hun betoog meer kracht te geven.

Er is enkel de reusachtige groene kraan die van links naar rechts, van rechts naar links, altijd maar weer terugkeert, heel soms torst ze een grijze plaat, die dan weer verdwijnt achter de rechthoekige luchtkoker. In de cabine ontwaar ik niemand, het ding weet de weg naar de stal, net zoals de ouwe boereknol in mijn geboortedorp blindelings van de akker naar huis tjoolde, kar zwaar beladen.

Dan leggen de twee in grijze overall hun GSM neer, ze rollen een breed vel roofing uit alsof ze een hoge gast verwachten. Dan wordt het vuur ontstoken, wel twee fakkels tegelijk. Daarmee worden rooksignalen gezonden naar een bevriende stam op het dak van het RAC, aan de Pacheco. Even later verschijnen er rookwolkjes aan de einder, hun message wordt beantwoord. Drie van de vijf zijn intussen verdwenen.

Maar dan verschijnen ze opnieuw vanachter de kabine in de linkerhoek. Meteen grijpen de twee boodschappers opnieuw naar hun mobieltje en herhaalt zich hetzelfde tafereel. De vijf gaan opnieuw op stap, met drukke gestes en opgewonden stem. Geen twijfel mogelijk : dit is ingestudeerd. Dit is geen werf, dit is theater. Dit is geen dak, dit is een podium. Dit zijn geen bouwvakkers, dit zijn performers. Ik weet dat de stille film terug in opmars is, plak hier Wim Mertens onder : op hun lijf geschreven. De stad weze geprezen om hiermee hun ambtenaren te verstrooien over de middag. Haast u niet : de voorziene einddatum van de werf is niet ingevuld.

meeroverbrussel : hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share