Categorieën
Fotograaf in Beeld

Fotograaf in Beeld: Jean Debras

Brussel in Beeld is een van de langstlopende wekelijkse rubrieken, maar ook een van de meest bekeken rubrieken op deze blog. Onze eigenste Brussel-Flickr fotogroep zorgt wekelijks voor een karrenvracht aan fantastisch beeldmateriaal. De BrusselBlogt-fotograaf is moeilijk te definiëren; zowel Brusselaars als niet-Brusselaars, zowel mannen als vrouwen, oud en jong. Een fantastische mélange aan mensen en dito talent. Hoog tijd dus om de mens achter de lens ook even in beeld te brengen.

Vandaag besteden we aandacht aan Jean Debras. Hij is een 47-jarige Luikse jurist, die in Schaarbeek woont. Zijn hobby’s? Fietsen, naar de film gaan, muziek, niets doen en uiteraard foto’s maken. Hij is onder zijn eigen naam een actief lid van Flickr. Hij vertelt ons over zijn passie voor de digitale fotografie.

BXL, Rez-de-chaussée

Bonjour, Jean!  Hoe is je liefde voor de fotografie ontstaan?
Ik heb de fotografie pas op latere leeftijd ontdekt, dankzij – ik moet er eerlijk in zijn – het gemak van de digitale camera. Dankzij de fotografie heb ik leren kijken! Door foto’s te maken kan ik echt doordringen tot een bepaalde plaats en me ook concenteren op mezelf in datgene wat me omringt. Foto’s maken is ook het mooie vinden, zelfs in dat wat algemeen beschouwd wordt als lelijk en banaal. Je werkt aan je eigen verhouding met de werkelijkheid.

Hoe zou je je eigen foto’s omschrijven qua thematiek, stijl, toon,..?
Ik ben dol op zwart-wit, dat zich beperkt tot de essentie. Ik hou van landschappen, het stedelijke, urban exploring of urbex (de exploratie van verlaten plaatsen, fabrieken, oude kastelen, enz.). Portretfotografie bevalt me ook.

Wat bevalt je aan Brussel en wat niet?
Ik hou van de variatie en de contrasten. De Europese wijk is bijvoorbeeld proper en onpersoonlijk, volkswijken zijn vuiler maar levendiger. Er is zo’n grote variatie aan architectuur en bevolking. Het volstaat om 200 meter te wandelen om in een volledig andere sfeer terecht te komen. Brussel is tegelijkertijd een hoofdstad en een provinciestad, anoniem en dorps. Wat ik verafschuw? Te veel auto’s in de week. De stad is dan geblokkeerd. Je kunt je moeilijk verplaatsen.

Wat zijn de drie mooiste foto’s die je al in Brussel gemaakt hebt? Waarom?
Schaerbeek's Landscapes

Deze foto heb ik vlak voor mijn huis gemaakt. Hij brengt het oude en het nieuwe in beeld, de dorpse kant en de “city”-kant – of de poging om een city te lijken.

Een andere manier om naar de RTBF te kijken… Reyerslaan.

BXL, Rez-de-chaussée

Brussel gelijkvloers.

Op welke onbereikbare plek in Brussel zou je graag eens foto’s willen nemen?
Ik zou wel eens toegang willen hebben tot de Ceres-maalderij aan de Vilvoordselaan.

Wat is volgens jou de meest fotogenieke plek in Brussel?
Het kanaal en de fabrieken die er langs staan!

Heb je nog een droom of ambitie als fotograaf?
Ik ben van plan foto’s te maken over het thema Brussel in het spitsuur. Voor de rest: meer en meer foto’s maken, een echte stijl vinden.

Volgende week een nieuwe fotograaf in beeld!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.