Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Wonen in Brussel

Nieuw in de Dansaert-buurt

Een stad die gedoemd is voortdurend te worden en nooit te zijn. Het bekende citaat van Karl Scheffer over Berlijn geldt wellicht voor menige grootstad – en ook voor Brussel. Het valt me bijvoorbeeld op dat in de Dansaert-buurt de laatste maanden een aantal nieuwe zaken zijn opengegaan. Een overzichtje:

  • OR Espresso Bar (Auguste Ortsstraat 9): Brusselse koffieliefhebbers kunnen sinds kort terecht op een nieuwe plek, want de koffiebranderij van Tom Janssen en Katrien Pauwels opende onlangs een vestiging vlak bij de Beurs. Het Gentse filiaal in de Walpoortstraat is alvast een succesverhaal. Je kunt er een rijk aanbod van koffies proeven, zowel blends als single origins, zowel espresso als slow coffee.
  • Selecto (Vlaamsesteenweg 95-97), het in 2011 geopende restaurant tegenover café Au Laboreur, ontving goede kritieken en lokte meteen veel bezoekers. Culinair recensent Bruno Vanspauwen looft in De Standaard de kookkunst van chef Olivier Morland: “eenvoudig, vers, licht en smakelijk, met de natuurlijke jus van de ingrediënten, eerder dan sausen of andere smeuïge substanties.”
  • BarBeton (Antoine Dansaertstraat 114): Lichtblauwe klapstoeltjes op het terras, glaswanden, een betonnen tapkast, houtbekleding en Volga-bier? Dat moet wel het nieuwe café zijn van de alomtegenwoordige café-inrichter Frédéric Nicolay (zie ook: Walvis, Mappa Mundo, Roi des Belges, Zebra, Café Belga, Bar du Matin, Potemkine en nog veel meer). Momenteel is Nicolay alweer bezig aan een ander project aan het einde van dezelfde straat: een klein eetcafé naast het ook nog maar een jaar bestaande Bistro du Canal (het vroegere Café Modèle). De werktitel is Belle Equipe.
  • Restaurant de la Bourse (Vlaamsesteenweg 32) zou binnenkort uit zijn as moeten herrijzen. De familie Gharbi, die meer dan vier decennia lang een voor zijn betaalbare gerechten gewaardeerde zaak uitbaatte op de hoek van de Visverkopersstraat en de Ortsstraat, moest het oude pand vorig jaar na een gerechtelijke procedure verlaten. De gedwongen sluiting ging gepaard met ludiek buurtprotest tegen speculatie en leegstand.

Toeval of niet? Waait er misschien een nieuwe wind door de buurt? Zijn de nieuwe etablissementen een lang leven beschoren? Heb je ze zelf al uitgeprobeerd?

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.