Categorieën
Podium Resto, Café & Uitgaan

De kunst van het verkopen

Wat doe je als hedendaagse kunstbeurs om op te vallen binnen het weelderige aanbod van Art Brussels? Hoe lok je verzamelaars en kunstliefhebbers naar de galeries die jij hebt geselecteerd? Slick Brussels profileert zich resoluut als jong en dynamisch. Het wil de talenten van morgen ontdekken en de liefde voor kunst uitdragen. Aangezien de liefde nog altijd door de maag gaat, pakt Slick uit met een tijdelijk restaurant, waarin niemand minder dan de Parijse tweesterrenchef Christophe Pelé achter het fornuis staat. BrusselBlogt mocht vandaag al eens voorproeven.

Slick Brussels is het zusje van Slick Parijs, dat sinds 2006 jaarlijks plaatsvindt. Voor zijn eerste editie ontvangt het 46 internationale galeries in Wild Gallery in de Gerijstraat in Vorst, op enkele minuten wandelen van Wiels. De keuze viel volgens de catalogus op Brussel omdat de stad heel wat nieuwe galeries huisvest, omdat het hedendaagse kunstenaars aantrekt die op zoek zijn naar ruime, betaalbare ateliers, omdat er een actief en levendig netwerk bestaat van privécollecties en Europese stichtingen en omdat het dicht bij andere kunststeden ligt zoals Parijs, Londen, Luxemburg, Rotterdam, Amsterdam en Keulen.

Een bezoek is meer dan de moeite waard, want de selectie van kunstwerken en installaties is veelzijdig, verrassend en hoogstaand. Enkele mooie voorbeelden: een nieuwe wereldkaart met de vooroordelen bij elk land, foto’s van oude vrouwen die hun kindertijd herbeleven en bellen blazen en van een Chinees die zich perfect weet te camoufleren in de stad, door de microscoop te ontdekken figuurtjes op een lucifer en een naald.

Een zaaltje in het art-decogebouw van Wild Gallery is voor de gelegenheid omgetoverd in een tijdelijk restaurant. Fijnproevers kunnen er vrijdag, zaterdag of zondag voor 35 euro lunchen. We kregen vandaag een glas uitstekende crème d’alsace en acht mooi gepresenteerde, heerlijk verse amuse-gueules voorgeschoteld. Vooral de vis- en zeevruchtgerechtjes waren een streling voor de smaakpapillen: halfgegaarde zalm met uiensap en wilde rucola, makreel in een pikant sausje met rauwe bloemkool en sinaasappel en oester met sake en wakame. Ook de chocoladetaart in seldersap (!), een verwijzing naar de trend van de groentedesserts, was ronduit spectaculair. Enkel spijtig van het ongezellige kader: de inrichting is bepaald liefdeloos, de  atmosfeer letterlijk kil.

Maar wie was nu de chefkok? Christophe Pelé van Bigarrade bleef vandaag helemaal op de achtergrond, terwijl de uitbundige kok Antony Cointre de gerechten aanprees en zijn logo het restaurant sierde. Cointre is organisator van het Vini Circus festival in Rennes heeft als ambulante restaurantuitbater in de filmwereld ervaring zat met geïmproviseerde keukens. Hij vertelde ook dat de ingrediënten hoofdzakelijk uit zijn thuisstad Rennes kwamen. Maar een Parijse tweesterrenkok is natuurlijk een beter uithangbord voor een pop-uprestaurant. Slick beheerst ook in de gastronomie de kunst van het verkopen.

De beurs is open van 20 tot 22 april, van 11u tot 20u. Zaterdag is er een nocturne tot 22u. De toegang bedraagt 10 euro.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.