Categorieën
Hardlopers Encyclopedie Sport

De Grote Encyclopedie van de Kleine Hardloper X

Brusselse loopstijlen

De Plakbroek, een vrouw die haar legging een maatje te klein kocht: te vroeg gejuicht. Te pas en te onpas moet ze vertragen om de broek los te trekken, die als een hardnekkige colle-tout aan haar dikke billen plakt. Het breekt hopeloos haar ritme en oogt heel vervelend, ongetwijfeld nog het meest voor haarzelf. Maar ze geeft niet op, nog een paar weken en het plakken is er van af. Hoop doet leven.

De Patattenzak, een fragiel meisje maar ze loopt in de broek van haar dikke papa. Ofwel wil pap nog niet investeren in een nieuwe tenue, ofwel is de familie krenterig of gewoon arm. Het is onduidelijk of ze gebukt gaat onder de broek of ze de broek gebruikt om haar gebrekkig loopvermogen te maskeren. Compleet tegengesteld aan de plakbroek, als ze verstandig zijn, wisselen ze gewoon van pantalon.

De Snelheidsduivel. Een lopend gevaar op de weg. Raast over het middenpad in de Warande aan een weerzinwekkende snelheid. Is te vergelijken met de wielertoeristen op de jagerspaden van Dender of Schelde. Berg je kinderen en huisdieren, ze worden ter plaatse vertrappeld.

De Bronchitis. Hij loopt fluks en gezwind, ademt rustig, niks aan de hand. Na een tiental minuten echter stopt hij aan een jonge plataan, steunt met zijn rechterhand tegen de boom en slaakt terplaatse een resem voorhistorische kreten. Het lijkt wel of alle vuiligheid uit zijn vege lijf moet worden gerukt gepaard gaande met een heftigheid waarbij zelfs de vermaarde King Kong blozend zou opzij gaan. Als alle afval is uitgebraakt haalt hij nog eens flink adem en lanceert zich opnieuw voor een aantal rondjes. Na tien minuten echter herhaalt zich identiek hetzelfde tafereel, zo mogelijk met nog primitievere kreten. De man heeft ongetwijfeld een gezondheidsprobleem of hij loopt om dit te verhelpen. Ik hoop dat hij zich medisch laat begeleiden.

De Verdrietige. Ze loopt een eindje, indroef, gaat dan hoofd tegen het hekken staan uithuilen. Het lijkt stretchen maar dat is schijn, ze is echt triest. Waarom ? Heeft ze haar vooropgestelde rondjes niet gehaald? Heeft haar vriendje het uitgemaakt omdat ze te mollig is en wil ze dit alsnog verhelpen ? Of verloopt ze het verscheiden van een dierbare? Lopen is niet altijd een pretje.

De Afzwenker. Soort grappenmaker. Ieder loopt trouw zijn rondjes op de daartoe voorziene wegen maar deze heer, in zijn overmoed, vindt het grappig om pardoes links en rechts een paadje in te slaan en plotsklaps, als een duiveltje uit een doosje uit het struikgewas tevoorschijn te springen, met een lichte kreet. Soort potloodventer zonder regenjas.

meeroverbrussel : hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share