Categorieën
Kwistig

Kwistig: de tweede ronde

Ook in juni pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en …  mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken!

  1. Op het plein voor de ingang van het Noordstation richting Albert II-Laan is een buste opgesteld ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring van Venezuela. Welke historische figuur stelt de buste voor?
  2. De fiets waarmee Eddy Merckx in 1972 in Mexico-stad het werelduurrecord verbeterde, staat in het metrostation Eddy Merckx in Anderlecht. Hoe veel kilometer (twee cijfers na de komma) legde de kannibaal in één uur af?
  3. Aan het begijnhof bevindt zich een antiquariaat dat genoemd is naar een roman van Herman Teirlinck. Hoe heet de boekenwinkel?
  4. Wie speelde in 1983 de hoofdrol van de depressieve stadszwerver Max in Brussels by Night van regisseur Marc Didden?
  5. In welk etablissement in hartje Brussel vond in 1911 de allereerste Solvayraad plaats? Op uitnodiging van de beroemde Belgische industrieel Ernest Solvay kwam een selecte groep topwetenschappers samen, onder wie Albert Einstein, Marie Curie en Max Planck.
  6. Schiftingsvraag: Anderlecht speelt op 30 juni om 17 u een oefenwedstrijd tegen Excelsior Virton ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Wat zal de uitslag zijn van Excelsior Virton – Anderlecht?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig 2’ naar info@brusselblogt.be. Je hebt daarvoor tijd tot zaterdag 30 juni, om 12 u. De twee winnaars worden op 2 juli op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag door de jury bepaald. De prijzenpot bestaat ditmaal uit twee duotickets voor de zomertentoonstelling Mapping Cyprus: Crusaders, Traders and Explorers in BOZAR. De expo, georganiseerd in het kader van het Cypriotische voorzitterschap van de Europese Raad, beschrijft de rijke geschiedenis van het eiland, dat altijd een commerciële en politieke draaischijf tussen Oost en West is geweest. Nog tot 23 september kun je Cyprus in Brussel verkennen.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.