Categorieën
Kwistig

Kwistig 2: de oplossingen

Op 21 juni lanceerden we de tweede ronde van de quizrubriek Kwistig. Vandaag maken we de antwoorden bekend.

  1. De buste aan het Noordstation ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Bolivariaanse Republiek Venezuela stelt Simon Bolivar (1783 – 1830) voor. In Latijns-Amerika staat hij bekend als El Libertador, ofwel De Bevrijder. De buste staat opgesteld voor de Simon Bolivarlaan.
  2. Eddy Merckx legde tijdens zijn werelduurrecord in 1972 in Mexico-City 49,43 km af. Francesco Moser brak het record in 1984 met een aerodynamische fiets.
  3. Het antiquariaat tegenover de Begijnhofkerk heet Het Ivoren Aapje naar de eerste grote Nederlandse stadsroman over Brussel: Het Ivoren Aapje van Herman Teirlinck uit 1908.
  4. François Beukelaars speelde de hoofdrol in de film Brussels By Night (1983). Hij acteert nog geregeld in tv-series en films.
  5. De solvayraad, een internationale conferentie voor natuurkundigen, waaraan o.a. Albert Einstein, Niels Bohr, Max Planck en Marie Curie deelnamen, vindt sinds 1911 op  regelmatige basis in Hotel Métropole plaats. In 2011 besprak David Gross er de theorie van de quantumwereld.
  6. De oefenpartij Excelsior Virton-Anderlecht eindigde op 1-4. Zondag speelt de landskampioen in Oostenrijk tegen Red Bull Salzburg.

De winnaars worden vandaag op de hoogte gebracht. Ze krijgen elk een duoticket voor de Bozar-tentoonstelling Mapping Cyprus: Crusaders, Traders and Explorers. Proficiat!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.