Categorieën
Kwistig

Kwistig: de derde ronde

Ook in juli pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en …  mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! De winnaar sleept een waardebon bij Bio-Shop Den Teepot in de wacht.

  1. De eerste praline werd in Brussel vervaardigd. Vanaf 1857 verkocht een Zwitserse immigrant in zijn apothekerswinkel in de Koninginnengalerij hoestbonbons, drop tegen maagkrampen en bittere chocolade. Zijn kleinzoon bedacht er 55 jaar later de eerste gevulde bonbon in chocolade. Wat is de naam van deze nog altijd succesvolle producent van chocolade en pralines?
  2. Welke bekende hoedenmaker, die prinses Mathilde, Grace Jones, Lady Gaga en Roisin Murphy tot zijn klanten mocht rekenen, legde in 2012 de boeken neer? Een onlineveiling van zijn stock leverde onlangs zo’n 35.000 euro op.
  3. Theatermaker en acteur Josse De Pauw bracht dit jaar in de KVS een Brusselse legende op de planken. Een typerend citaat: “Lustert ier, Karel. Veur maa, Maradonaa, tis den besten. Aaj at olles éé:  snelaajt, tekniek, ne goej pas. Aaj was beter dan Gullik, Van Batsen, Rijkaar, Romanio, Babalero en Kluivers.” Zijn naam graag.
  4. Welk traditionele Brusselse biersoort ontstaat door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht? Het bier wordt met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop gebrouwen en het gist in eikenhouten vaten. De naam zou verwijzen naar een gemeente in Vlaams-Brabant of naar de gelijkenis van de brouwketel met een destilleertoestel voor jeneverstokers.
  5. Hoe heet het populaire Franstalige toneelstuk uit 1910, dat zijn naam gaf aan het fenomeen van taalverbastering onder invloed van de taal van de heersende elite? Het stuk portretteert de Brusselse Franstalige burgerijbevolking met haar eigen taaltje.
  6. Wat zal volgens het KMI de maximumtemperatuur zijn in Ukkel op woensdag 25 juli? Het overzicht van de huidige maand staat op de KMI-website.

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig 3’ naar info@brusselblogt.be. Je hebt daarvoor tijd tot zaterdag 21 juli, om 18 u. De winnaar wordt  op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag door de jury bepaald. De prijzenpot bestaat ditmaal uit een waardebon van 20 euro in de Bio-Shop Den Teepot (Kartuizersstraat 66). De winkel in hartje Brussel is de natuurvoedingsspecialist bij uitstek en is van maandag tot zaterdag open, van 8.30 u tot 19 u. Het vegetarisch-biologisch restaurant is open elke dag van 12 u tot 14 u.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.