Categorieën
People & Lifestyle Podium Wonen in Brussel

Matroesjkamania

Is het je ook al opgevallen? Een nieuw street art-fenomeen verovert de laatste maanden Brussel: de matroesjka’s. Ze vallen op door hun omvang (tot 2 meter hoog!) en hun kenmerkende stijl: zwartwitte, dik omrande matroesjka’s of baboesjka’s in combinatie met de meest uiteenlopende thema’s in felle kleuren: bomen, cactussen, een hart, glas, vlammen, tot zelfs Ninja shurikens of werpsters.

De auteur van die werken blijkt Sarah Conti te zijn, een jonge Bergense artieste. Op haar blog beschrijft ze in detail en met foto’s de montage van de verschillende matroesjka’s. In een interview met Skin Artists vertelt ze over het prille begin van haar fascinatie en de betekenis die ze toekent aan de Russische poppen:

In 1989 nam mijn moeder me mee op reis naar Moskou en Leningrad (nu Sint-Petersburg) in Rusland. Matroesjka’s waren hier toen nog helemaal niet bekend en ik ontdekte die mooie poppen daar. Het is voor mij een heel symbolisch object. Ik associeer het met de figuur van de moeder. Jaren later creëerde ik een imaginair universum bewoond door matroesjka’s, het symbool van vrouwelijkheid. Het zijn godinnen, een vrouwelijke aanwezigheid in de straten, zoals Venussen van Willendorf van de 21ste eeuw. Weet je, ik ben een vrouw, dus ik gebruik gewoon een vrouwenfiguur om mezelf uit te drukken. Ik zal die figuur blijven gebruiken, totdat ik niets meer te zeggen heb over wat ik denk over mijn leven en de absurde wereld waarin we leven.

Idee en foto’s: Bastien De Zutter

Share