Categorieën
Wonen in Brussel

Waarom is Brussel zo vuil?

Volgens een studie van de Europese Commissie uit 2009 is Brussel een van de vuilste steden in Europa. Maar liefst 72% van de ondervraagde Brusselaars is het er eerder niet of helemaal niet mee eens dat Brussel een propere stad is. Slechts 5 van de 75 onderzochte steden doen het nog slechter: Palermo, Boedapest, Sofia, Athene en Boekarest. Waarom is de hoofdstad van Europa zo’n smeerboel?

Helena de Groot heeft een Engelstalige radiodocumentaire gemaakt waarin die vraag wordt onderzocht. Ze vertrekt van de constatering dat zelfs een vluchteling uit Kandahar gechoqueerd is door het vuile karakter van de stad. Alsof vrijheid ook geldt voor afval dat mag blijven liggen waar het ooit gelegd is. In boeiende getuigenissen van stadsbewoners raakt de documentaire diverse pijnpunten aan: armoede en achterstelling, cultuurverschillen, verwaarlozing van de publieke ruimte, anarchistische laisser-faire-mentaliteit, gebrek aan visie van het beleid, complexe verdeling van bevoegdheden. Uit Schaarbeek is te horen dat educatie en repressie bij de bevolking, motivatie van het schoonmaakpersoneel en een doortastend en consequent beleid kunnen bijdragen tot een oplossing van het complexe probleem. Waarop de radiomaakster de bal terugkaatst naar ons allemaal: “Doen we er alles aan wat we kunnen om van Brussel onze stad te maken? Laten we de stad onze liefde betuigen!”

De eerste episode van Why is Brussels so dirty? is gratis te beluisteren en te downloaden op de website van Helena de Groot en op iTunes. Een aanrader!

(Foto: Brabantwijk Bouge op Open letter to all BP’s (Brussels Politicians): Clean up our city!)

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.