Categorieën
BrusselBlogt.be Kwistig

Kwistig in oktober

Ook in oktober pakken we uit met onze maandelijkse quizrubriek: Kwistig. We zijn daarin kwistig met moeilijke vragen, interessante weetjes over Brussel en …  mooie prijzen. Vijf vragen en een schiftingsvraag wachten op een antwoord. Lichten uit, spots aan, en laat de hersencellen (of Google en Wikipedia) maar werken! Wie weet, win je een van de vier duotickets voor een voorstelling in de Beursschouwburg.

  1. Louis Paul Boon zou dit jaar 100 geworden zijn. Een van zijn vroege werken is Brussel, een oerwoud, een reportage in 23 afleveringen, die telkens geïllustreerd werden door Maurice Roggeman, Boons vriend en gids door Brussel. In welke communistische krant verschenen de reportages in 1946?
  2. Op het Rouppeplein prijkt boven op een fontein een marmeren beeld van een vrouw, die de stad Brussel voorstelt. Joseph Poelaert, bekend van het Justitiepaleis, ontwierp het beeld. Welk Brussels gebouw staat op het hoofd van de vrouw afgebeeld?
  3. Jean-Claude Van Damme kreeg onlangs een bronzen standbeeld in Anderlecht, aan het Westland Shopping Center. In welke recente actiefilm vertolkt hij de rol van Jean Vilain en acteert hij naast Hollywoodsterren als Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren en Chuck Norris?
  4. We zoeken de Franse naam van een typisch Brussels gebak, dat de paters Augustijnen volgens de overlevering in hun abdij aan de Wolvengracht in de zestiende eeuw uitdeelden aan de armen. Het gaat om rechthoekige koekjes, versierd met kristalsuiker.
  5. Expo 58 liep van april tot oktober 1958 en lokte 41,5 miljoen bezoekers naar de Heizelvlakte. België telde dat jaar twee premiers: Achille Van Acker (tot 26 juni) en Gaston Eyskens. Wie was toen burgemeester van Brussel?
  6. Schiftingsvraag: De Bel 20, de leidende index voor Euronext Brussel, staat op 22 oktober 2012 genoteerd op 2.377,25 punten (Bron: De Tijd). Wat zal de index zijn op maandag 5 november om 20 u?

Wie de juiste antwoorden gevonden heeft, stuurt een mail met als titel ‘kwistig 6’ naar info@brusselblogt.be. Je hebt daarvoor tijd tot woensdag 31 oktober om 20 u. De winnaars worden op basis van de antwoorden op de reguliere vragen en de schiftingsvraag door de jury bepaald.

De prijzenpot bestaat ditmaal uit twee duotickets voor twee voorstellingen in de Beursschouwburg. Alligators (16 en 17 november) is een avondvullend performanceprogramma, met artiesten als Reggie Watts en Miet Warlop, dat zich buigt over de vraag of er in de hedendaagse kunst een ‘showmanschap’ kan bestaan dat tegelijk een kritische positie inneemt. In The Magic of Spectactular Theater (22 en 23 november) wordt de Franse performer, songwriter en beeldend kunstenaar Gérald Kurdian begeleid door een professionele goochelaar in zijn zoektocht naar een lo-fi hulde aan alles wat buiten-gewoon is. Geef aan naar welke voorstelling en datum je voorkeur uitgaat. Veel succes!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.